Antena 3 CNN Economic Biz News Preţul petrolului, în creştere, după ce Arabia Saudită a redus producţia

Preţul petrolului, în creştere, după ce Arabia Saudită a redus producţia

Preţul petrolului, în creştere, după ce Arabia Saudită a redus producţia
04 Noi 2008   •   21:38

După scăderea spectaculoasă din ultima perioadă, preţul barilului de petrol a depăşit, marţi, 71 de dolari. Creşterea se datorează informaţiilor provenind de la surse din industria de profil potrivit cărora Arabia Saudită, cel mai mare exportator la nivel mondial, a redus producţia de ţiţei, anunţă Reuters. De asemenea, pieţele de capital din Europa şi SUA au înregistrat creşteri importante în timpul şedinţei de marţi.
Producţia Arabiei Saudite a scăzut de la aproximativ 2,5 milioane barili pe zi, la 2,3 milioane barili pe zi, a declarat pentru Reuters un oficial al companiei petroliere de stat Aramco. Cotaţia ţiţeiului light, cu livrare în luna decembrie, a urcat la 71,34 dolari în creşetere cu 7,43 dolari, până la 17:24 GMT, după ce a atins un minim de 62,25 dolari pe baril pe parcursul şedinţei de tranzacţionare.
După ce marţi a atins minimul ultimelor 20 de luni, preţul ţiţeiului Brent a urcat cu 7,16 dolari, la 67,64 dolari.
"Reducerea livrărilor de către Arabia Saudită ar putea susţine preţul, însă poate fi şi o măsură care indică o cerere scăzută din partea clienţilor", a spus Christopher Bellew, analist la compania Bache Commodities.
Măsura autorităţilor de la Riyadh a înlăturat îndoielile privind aplicarea unei decizii a Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) vizând reducerea producţiei cu 1,5 milioane barili pe zi pentru a susţine cotaţia petrolului.
Algeria şi Qatar sunt alte două state, membre OPEC, care au anunţat reduc producţia sunt Algeria (cu 71.000 de barili pe zi) şi Qatar (cu 40.000 barili pe zi).
Preţul ţiţeiului s-a prăbuşit de la 147 dolari pe baril în luna iulie, în urma crizei creditelor şi perspectivelor privind încetinirea creşterii economice.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close