Antena 3 CNN Economic Biz News Preţul ţigărilor s-a majorat cu 0,3 lei pe pachet

Preţul ţigărilor s-a majorat cu 0,3 lei pe pachet

Preţul ţigărilor s-a majorat cu 0,3 lei pe pachet
Sursa foto: Foto: Mediafax
19 Ian 2011   •   17:42

Preţul ţigărilor a crescut din această săptămână cu 0,3 lei pe pachet. Cei trei mari producători de tutun din România susţin că decizia de majorare se datorează creşterilor de costuri din ultima perioadă.

"Sunt foarte multe motive pentru care s-au scumpit ţigările, dar printre ele nu se numără, de această dată, majorarea accizei. Noi am operat majorările de preţ începând de azi (n.r. - miercuri)", a declarat, pentru agenţia Mediafax, Gilda Lazăr, corporate affairs manager la JTI.

Philip Morris şi British American Tobacco, ceilalţi doi mari producători de ţigări din România, au ridicat preţurile cu 0,3 lei pe pachet.

"Principalul motiv al majorării preţului este creşterea costurilor. Vindem mai puţin şi ne costă mai mult. Şi preţul tutunului a crescut faţă de anul trecut", a declarat Lazăr.

În cazul Philip Morris, noile preţuri vor intra în vigoare din 26 ianuarie. "Nu comentăm asupra deciziilor de preţ, dar trebuie avut în vedere că în prezent circa 80% din preţul ţigaretelor în România (adică echivalentul a 16 ţigarete dintr-un pachet de 20) este reprezentat de valoarea combinată a accizei la tutun şi a TVA-ului, ceea ce face ca orice produs de contrabandă consumat în ţara în detrimentul unuia cu taxele plătite să afecteze serios veniturile statului", a precizat Andrei Vasilescu, director Corporate Affairs la Philip Morris.

Contrabanda cu ţigări a ajuns, conform unui studiu, în luna septembrie la 24,4% din totalul pieţei, după ce scăzuse la 21,3% în lunile iunie şi iulie. Explicaţia oferită de producătorii de ţigarete a fost creşterea ponderii contrabandei prin majorările de preţ la ţigarete, determinate de creşterea accizei.

×
Subiecte în articol: tigari pret tutun
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close