Preţurile de consum au scăzut în luna mai. Cele mai mari reduceri, înregistrate la alimentele de bază

de D.D.    |    12 Iun 2014   •   10:56
Preţurile de consum au scăzut în luna mai. Cele mai mari reduceri, înregistrate la alimentele de bază Foto: girlwhothinks.com
Preţurile de consum au scăzut cu 0,04% în luna mai şi inflaţia anuală a coborât la 0,94%. Scăderea are loc pe fondul ieftinirii alimentelor de bază, precum şi a unor tarife la unele servicii, arată Institutul Naţional de Statistică (INS).

Inflaţia anuală a coborât astfel de la nivelul de 1,21% atins în aprilie, care a reprezentat cel mai ridicat nivel din acest an.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (iunie 2013 - mai 2014) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2012 - mai 2013), determinată pe baza IPC (indicele preţurilor de consum) este 2,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%, se arată într-un comunicat publicat joi de INS.

În luna mai, cele mai importante scăderi de preţuri au fost înregistrate la ouă (-4%), zahăr (-3,06%) şi legume (-1,29%). De asemenea, au fost înregistrate ieftiniri uşoare la anumite servicii, respectiv chirii, transportul urban, transpoturile aeriene şi serviciile de telefonie.

Cele mai mari creşteri de preţuri au fost operate la fructe proaspete (5,94%) şi cartofi (1,93%).

BNR a revizuit în luna mai prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,3%, sub limita superioară a intervalului de variaţie de 2,5% plus minus un punct procentual.

ExitPOLL
Parteneri
x close