Antena 3 CNN Economic Biz News Preţurile la carburanţi în România, printre cele mai mici din Uniunea Europeană

Preţurile la carburanţi în România, printre cele mai mici din Uniunea Europeană

Preţurile la carburanţi în România, printre cele mai mici din Uniunea Europeană
Sursa foto: Foto: INTACT Images
25 Oct 2011   •   10:43

Petrolul s-a ieftinit în ultimele luni cu 30%, dar benzina şi motorina s-au scumpit cu mai bine de 12 bani pe litru. Cu toate acestea, preţurile practicate în ţara noastră sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

La noi, un litru de benzina costă 1,27 de euro, ceea ce ne plasează pe locul 5 în blocul comunitar, pe aceeaşi poziţie cu Luxemburg. Plătim însă cu 3 eurocenţi mai mult decât bulgarii. Cea mai ieftină benzină o găsim în staţiile din Polonia şi Cipru. Aici, un litru de carburant costă doar 1,21 de euro.

În schimb, cea mai scumpă benzină se vinde în Grecia şi Danemarca. În ambele ţări, litrul de carburant costă 1,68 de euro, cu 35% mai mult faţă de preţul plătit de români. Tot în categoria ţărilor cu cea mai scumpă benzină mai fac parte Franţa şi Italia, unde un litru costă 1,59 de euro.

Chiar dacă este mai ieftină decât în alte ţări, românii nu-şi permit să cumpere prea multă benzină. Dintr-un salariu mediu de 345 de euro, putem cumpăra doar 265 de litri, cu 15 litri mai puţin faţă de vecinii bulgari, ceea ce ne plasează pe ultimul loc în Uniune.

Şoferii din Luxemburg o duc cel mai bine când vine vorba de alimentarea maşinilor. Pot cumpăra peste 2.800 de litri de benzină dintr-un singur salariu.






×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close