Antena 3 CNN Economic Biz News Previziunea sumbră a lui "Doctor Doom" cu privire la evoluţia economiei mondiale: Occidentul, într-o "uriaşă încurcătură"

Previziunea sumbră a lui "Doctor Doom" cu privire la evoluţia economiei mondiale: Occidentul, într-o "uriaşă încurcătură"

Previziunea sumbră a lui "Doctor Doom" cu privire la evoluţia economiei mondiale: Occidentul, într-o "uriaşă încurcătură"
Sursa foto: Foto: 123rf.com
23 Oct 2012   •   08:41

Povara datoriilor Statelor Unite şi altor ţări occidentale va continua să crească, ceea ce va conduce la o "uriaşă încurcătură" în următorii 5-10 ani, consideră Marc Faber, autorul popularului newsletter de investiţii "The Gloom, Boom and Doom Report", supranumit "Doctor Doom" pentru prognozele controversate privind evoluţia economiei mondiale.

"Regimurile politice vor încerca să menţină sistemul în viaţă cât mai mult posibil, ceea ce înseamnă că nu există un vârf fiscal, ci un grand canyon fiscal", a arătat analistul într-un interviu pentru CNBC.

Marc Faber susţine că sistemele politice actuale din Occident vor permite creşterea în continuare a datoriilor. Într-un astfel de scenariu, deficitele vor ajunge la dimensiuni uriaşe.

"Într-una din zile, sistemul se va rupe şi până la vor avea loc schimbări uriaşe, fie paşnic, prin reforme, fie, de regulă, prin revoluţii. Statele Unite se apropie de o astfel de revoluţie, ca şi Europa"
, a spus Faber.

Investitorul consideră că schimbările vor avea loc peste 5-10 ani, când va fi "o încurcătură colosală peste tot în lumea occidentală".

Faber a apreciat că, indiferent cine va fi la Casa Albă, deficitul bugetar al SUA se va menţine peste 1.000 de miliarde de dolari pe an cel puţin în viitorul previzibil.

Motivul este că aparatele birocratice din SUA dar şi din Europa sunt prea mari, fiind o povară pentru economie.

"Medicamentul meu pentru SUA este reducerea aparatului guvernamental cu minim 50%. Impactul va fi o îmbunătăţire imediată a economiei",
a arătat analistul.

În privinţa pieţelor de capital, Faber este interesat de zona Asiei, considerând că bursele din China şi Japonia îşi vor reveni în perioada următoare, în timp ce bursa din SUA va fi în scădere.

În urmă cu patru luni, Faber s-a orientat către pieţele de capital europene, atras de cotaţiile scăzute ale acţiunilor, recomandând investiţii la bursele din Grecia, Italia, Spania, Franţa şi Portugalia. Între timp, bursa din Atena a urcat cu 65%.

×
Subiecte în articol: Casa Alba
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close