Antena 3 CNN Economic Biz News Previziuni economice pentru 2010: PIB la nivelul celui din 2007, şomaj în creştere

Previziuni economice pentru 2010: PIB la nivelul celui din 2007, şomaj în creştere

Previziuni economice pentru 2010: PIB la nivelul celui din 2007, şomaj în creştere
Sursa foto: previziuni economice
25 Noi 2009   •   12:23

Recesiunea economică din România se va încheia cel mai târziu în primul trimestru al lui 2010, anunţă analiştii citaţi de revista Capital. În caz contrar, scăderea PIB-ului se va opri în primele trei luni din 2010. Potrivit statisticilor, starea economiei se va îmbunătăţi în 2010, iar experţii optimişti prevând o creştere economică de 1,6-1,7%. Totuşi, problemele create de recesiune nu vor dispărea în niciun caz peste noapte,

Prin urmare, rata şomajului ar putea să crească mai multe trimestre la rând, deşi PIB-ul va reveni pe plus. Nivelul de trai va reîncepe să crească cu o întârziere de aproape un an faţă de momentul în care economia va ieşi din picaj. Chiar şi cele mai pesimiste previziuni dau ca sigură o creştere a PIB-ului în ultimul lună din decembrie egal cu cel corespunzător din 2007.

Analiştii spun că scăderea PIB-ului se va opri cel mai târziu în primul trimestru al anului viitor, dar modul în care ne vom reveni e condiţionat de evoluţia economiilor vestice şi de politicile Guvernului de la Bucureşti.

În urmă cu un an, majoritatea analiştilor prevedeau, pentru 2009, o creştere economică de câteva procente în România. Luni mai târziu, semnul minus apăruse în toate prognozele şi se ajunsese ca majoritatea predicţiilor să includă scăderi ale PIB de şapte până spre nouă procente. Apoi, estimările au scăzut cu jumătate sau chiar cu un punct procentual.

Ultimele trei luni ale anului 2010 vor reprezenta, cel mai probabil, al cincilea trimestru consecutiv de scădere economică. Dar analiştii spun că sunt foarte mari şansele să fie ultimul din această serie nefastă.

?Dacă nu ultimul trimestru al lui 2009, primul din 2010 va fi pe plus. Şi, cel puţin din punct de vedere statistic, economia va arăta mai bine în 2010, an pe care îl vom termina pe plus?, a declarat dr. Lucian Anghel, economistul-şef al Băncii Comerciale Române.

Nici ministrul Economiei Adriean Videanu nu e pesimist. ?Rezultatele pe octombrie demonstrează că s-a pus capăt căderii economice în România, şi perspectivele pe noiembrie şi decembrie sunt de creştere?, a declarat acesta la sfârşitul săptămânii trecute.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: somaj PIB
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close