Antena 3 CNN Economic Biz News "Prima Casă", pe jumătate încuiată. Numai 12 din cele 20 de bănci înscrise în program acordă împrumuturi

"Prima Casă", pe jumătate încuiată. Numai 12 din cele 20 de bănci înscrise în program acordă împrumuturi

"Prima Casă", pe jumătate încuiată. Numai 12 din cele 20 de bănci înscrise în program acordă împrumuturi
Sursa foto: prima casa
17 Iul 2009   •   10:27

Nici nu a fost lansat bine pe piaţă, şi programul Prima Casă ridică deja multe semne de întrebare. La o săptămână de la lansarea programului, doar 12 dintre cele 20 de instituţii de credit înscrise acordă imprumuturi. Motivul ? Problemele legate de convenţia dintre bănci şi Fondul de Garantare a Creditelor.

Toate cele 20 de bănci care au aderat la programul Prima Casă ar fi trebuit să acorde credite fără probleme de pe 15 iulie. Românii care au dorit să acceseze acest program au fost însă întorşi din drum de la nu mai puţin de 8 dintre acestea.

Asta din cauza neclarităţilor privind modalitatea în care băncile care acordă garanţie pentru credite îşi vor recupera banii din partea statului. Mai precis, convenţia care stabileşte drepturile şi obligaţiile părţilor implicate în program conţine o clauză suplimentară potrivit căreia băncile nu-şi pot încasa garanţia, în lipsa unei verificări suplimentare a dosarului de executare de către Fondul de Garantare a Creditelor. Ceea ce înseamnă că termenul până la care băncile îşi pot primi banii de la stat se prelungeşte cu mult.

Este şi motivul pentru care băncile, deşi înscrise în program, refuză să acorde credite clienţilor care vor să acceseze programul Prima Casă, cel puţin până la clarificarea problemelor pe care le pune convenţia care ar trebui încheiată cu Fondul de Garantare a Creditelor.

Contactat de jurnaliştii de la Gândul, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat însă că programul Prima Casă funcţionează fără probleme şi că el şi-a făcut treaba.

Antena 3

×
Subiecte în articol: prima casa credit
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close