Antena 3 CNN Economic Biz News "Prima casă" rămâne doar în lei. Care sunt dezavantajele la acest credit faţă de euro

"Prima casă" rămâne doar în lei. Care sunt dezavantajele la acest credit faţă de euro

"Prima casă" rămâne doar în lei. Care sunt dezavantajele la acest credit faţă de euro
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    02 Aug 2013   •   09:18

S-au terminat fondurile pentru creditele în euro prin programul Prima Casă. Băncile au anunţat deja clienţii că garanţiile în valută s-au epuizat şi singura variantă rămâne creditul în lei.

Doar că în cazul monedei naţionale, rata este cu o treime mai mare faţă de euro.

Persoanele care vor să depună acum dosarul pentru un credit Prima Casă nu mai poate lua euro de la bănci. Pentru cei care doreau să ia un credit cu garanţia statului şi cu un avans de maxim 5% trebuie să ştie că nu pot lua decât unul în lei.

Principalul dezavantaj al acestor credite este rata mai mare cu circa 30%. De exemplu, pentru un apartament de 60.000 de euro şi un credit de 57.000 de euro, rata lunară este de 280 de euro pentru împrumutul în moneda europeană.

În cazul împrumutului în lei, rata creşte la 1.600 de lei sau 360 de euro.

Vestea proastă este că Guvernul vrea ca din toamnă toate creditele pentru Prima Casă să fie acordate în monedă naţională. Pentru asta, Executivul vrea să suplimenteze plafonul de garanţii cu încă un miliard de lei.

În patru ani, 94.000 de români şi-au luat o locuinţă cu garanţia statulului dar numai 3 din 10 au luat credite Prima Casă în lei.

×
Subiecte în articol: prima casa
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close