Antena 3 CNN Economic Biz News Primarul Londrei: Zona euro va exploda. Este un proiect catastrofal din care Germania are de câştigat

Primarul Londrei: Zona euro va exploda. Este un proiect catastrofal din care Germania are de câştigat

Primarul Londrei: Zona euro va exploda. Este un proiect catastrofal din care Germania are de câştigat
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
04 Dec 2012   •   12:43
Zona euro reprezintă un proiect catastrofal din care Germania are foarte mult de câştigat, iar statele de la periferia uniunii monetare generează probleme, este de părere primarul Londrei, Boris Johnson. În cele din urmă, moneda comună "va exploda", a adăugat oficialul britanic în cadrul unui discurs privind situaţia Europei.

"Exact cum s-a anticipat, politica monetară comună a devenit un motor letal, care simultan catapultează bunurile germane în regiune şi adânceşte problemele ţărilor de la periferia uniunii monetare, ale căror costuri cu forţa de muncă le împiedică să devină competitive", a declarat Johnson, citat de cotidianul The Guardian.

Edilul Londrei a mai spus că se aştepta ca Grecia să fi părăsit zona euro până în prezent, dar în cele din urmă, după ce va mai produce o perioadă probleme unor regiuni din Europa, zona euro "va exploda".

"Am crezut că uzo (băutură specifică Greciei, n.r.) va fi mai ieftină de Crăciun", a spus Johnson, făcnd referire la ieşirea statului elen din uniunea monetară.

Conform primarului Londrei, zona euro "va şchiopăta" în continuare, cu rate "sclerotice" de creştere economică şi ca provoca probleme în unele regiuni din Europa.

Boris Johnson a criticat şi politica foarte exigentă a Germaniei privind respectarea angajamentelor de către Grecia.

"Multe din funcţiile guvernului de la Atena par să fi fost preluate de cancelarul german Angela Merkel. Nu prea este soluţia pe termen lung la care sperau grecii în 1944", a precizat acesta.

Primarul a atacat şi integrarea fiscală şi politică mai puternică din Europa ca fiind "nedemocratică" şi "probabil imorală".

×
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close