Antena 3 CNN Economic Biz News Procedura de acordare a cetăţeniei române, uşurată pentru investitorii străini

Procedura de acordare a cetăţeniei române, uşurată pentru investitorii străini

Procedura de acordare a cetăţeniei române, uşurată pentru investitorii străini
Sursa foto: pasaport
28 Ian 2009   •   15:01

Autorităţile caută soluţii pentru încurajarea investiţiilor străine prin facilitatrea obţinerii cetăţeniei române. Comisia juridică a Senatului a stabilit miercuri uşurarea procedurii de acordare a cetăţeniei române pentru străinii investitori, coborând ştacheta la un milion de euro investiţi în economia autohtonă.
Comisia a redus de la cinci milioane la un milion de euro, suma propusă ca o condiţie pentru îmjumătăţirea termenelor de acordare a cetăţeniei române. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului Tăriceanu menţiona că aceste termene pot fi reduse până la jumătate în cazul în care solicitantul este o personalitate recunoscută pe plan internaţional, este cetăţean al unui stat membru UE, a dobândit statut de refugiat potrivit prevederilor legale în vigoare ori a investit în România sume care depăşesc 5.000.000 euro. Senatorii jurişti au redus această valoare la 1.000.000 de euro.
Conform legislaţiei în vigoare, cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: investitori straini afaceri Senat
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close