Antena 3 CNN Economic Biz News Producătorii români au pierderi zilnice de 100.000 euro din cauza E. coli

Producătorii români au pierderi zilnice de 100.000 euro din cauza E. coli

Producătorii români au pierderi zilnice de 100.000 euro din cauza E. coli
Sursa foto: Foto: EPA/ Intact Images
04 Iun 2011   •   15:10

Ministerul Agricultuii solicită Comisiei Europene soluţii pentru despăgubirea producătorilor români afectaţi de criza bacteriei E. coli.

Ca urmare a întreruperii exporturilor către Cehia şi Germania, producătorii au pierderi de 100.000 euro în fiecare zi.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai organizaţiei de producători Hortifruct s-au reunit sâmbătă pentru a evalua pierderile producătorilor români de castraveţi.
   
"Ne-am reunit să evaluăm pierderile producătorilor de castraveţi. Ca urmare a întreruperii exporturilor către Cehia şi Germania, producătorii au pierderi de 100.000 de euro pe zi. (...) În urma evaluărilor estimăm pierderi de nouă milioane euro pentru următoarele două luni pentru comerţul intern şi cel intracomunitar. Analizăm situaţia şi o vom prezenta Comisiei Europene care va stabili modul prin care vom despăgubi producătorii", a declarat sâmbătă , secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu, citat de Mediafax.
   
El a adăugat că vânzările pe piaţa internă au scăzut cu 70% în ultima perioadă, iar cererea din partea magazinelor pentru aprovizionarea cu castraveţi este în continuă scădere.
   
Această situaţie a apărut în urma anunţului autorităţilor germane privind o epidemie de gastroenterită cauzată de castraveţi contaminaţi cu bacteria E.coli enterohemoragică. Autorităţile germane au declarat că la originea contaminării ar fi fost castraveţi provenind din Spania. Epidemia de gastroenterită cauzată de bacteria E.coli, care a provocat deja moartea a 16 persoane şi a afectat alte 1.400, se propagă în nordul Germaniei.
   
Douăsprezece ţări au anunţat cazuri de contaminare cu bacteria E.coli enterohemoragică.
   
Comisia Europeană a anunţat miercuri seara că a anulat avertizarea lansată împotriva castraveţilor bio spanioli.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close