Antena 3 CNN Economic Biz News Profilul românului pe care şi-l doresc britanicii. Poveştile tinerilor care "cerşesc" o zi de muncă

Profilul românului pe care şi-l doresc britanicii. Poveştile tinerilor care "cerşesc" o zi de muncă

Profilul românului pe care şi-l doresc britanicii. Poveştile tinerilor care "cerşesc" o zi de muncă
de O.P.    |    11 Mar 2013   •   13:11

„Tânăr de 27 ani, calificat în domeniul construcţiilor, caut de lucru. Am experienţă în lucrări de placare cu gresie şi faianţă, montaj gipscarton, gleturi, finisaje decorative. Deţin cont bancar, CSCS şi permis de conducere categoria B. La cerere, vă pot trimite CV-ul sau referinţe.”

Zeci de români şi bulgari se adună în fiecare dimineaţă în faţa depozitului de materiale de construcţii Wickes, din nordul Londrei, în căutare de muncă. Nu au forme legale şi aşteaptă să primească de muncă. Se feresc de Poliţie pentru că, spre deosebire de cei polonezi, de exemplu, care au liber pe piaţa muncii, pentru români şi bulgari încă sunt menţinute restricţiile.

Acesta este şi motivul pentru care este dificil să se angajeze legal în Marea Britanie. Cu alte cuvinte, sunt liberi să stea, dar nu şi să muncească. Aşa se ajunge la situaţii precum cea a lui Alex, un alt român aflat în UK şi care spune că, de şapte luni de când se află în Marea Britanie, „nu am reuşit să-mi fac acte, dar caut un loc de muncă în orice domeniu”.

Toţi aceştia şi mulţi alţii ca ei speră ca lucrurile să se schimbe de la 1 ianuarie 2014, dată de la care ar putea să lucreze legal în Regat. Dacă restricţiile ar fi ridicate, muncitorii români ar beneficia de toate drepturile unui angajat, inclusiv salarii egale cu ale altor muncitori.

În prezent, un român care lucrează la negru câştigă în medie 50 de lire pe zi (aproximativ 60 de euro), spre deosebire de un alt muncitor român, care lucrează legal ca persoană fizică autorizată (PFA), prin intermediul unei agenţii, şi căruia i se oferă 80 lire (100 euro) pe zi.

Acest subiect pe larg, pe www.incomemagazine.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close