Antena 3 CNN Economic Biz News Prognoza lui Boc: Creştere economică abia în a doua jumătate a lui 2010, inflaţie şi somaj în scădere (VIDEO)

Prognoza lui Boc: Creştere economică abia în a doua jumătate a lui 2010, inflaţie şi somaj în scădere (VIDEO)

Prognoza lui Boc: Creştere economică abia în a doua jumătate a lui 2010, inflaţie şi somaj în scădere (VIDEO)
Sursa foto: Emil Boc
11 Ian 2010   •   18:32

Primele două trimestre din acest an vor fi marcate în continuare de o cădere economică, iar ponderea veniturilor în PIB este printre cele mai scăzute din statele UE a avertizat premierul Emil Boc, la prezentarea în plenul Parlamentului reunit al proiectului de buget pe anul 2010. El a arătat că anul 2010 va fi mai bun decât 2009, dar cu o creştere economică foarte mică, de 1,3% din PIB, care va fi înregistrată abia în ultimele două trimestre ale acestui an.
Deputaţii şi senatorii au iniţiat astăzi dezbaterile în plen la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Premierul Emil Boc a cerut votul parlamentarilor pentru cele două proiecte de lege, în cadrul dezbaterilor generale. El a precizat că 2010 va fi un an mai bun decât 2009, dar cu o creştere economică mică.

"Nu suntem aici să vindem iluzii românilor. Nici în 2009, când au fost două tipuri de alegeri, nu am ezitat să luăm măsuri dure. Nu mai putem continua modelul de creştere economică artificială din trecut, de cheltuire abuzivă a banului public, bazat doar pe consum şi datorii. Este un buget al ieşirii din criză şi al relansării economiei", a spus Boc, în plenul Parlamentului.
Şeful Guvernului a amintit că resursele obţinute în anii anteriori din creştere economică au fost utilizate pentru angajări în sectorul public, prime şi sporuri salariale.
"Am făcut cu toţii acest lucru, am ridicat mâna în Parlament, acum însă banii trebuie orientaţi cu precădere spre investiţii şi locuri de muncă", a spus Boc.
El a amintit că proiectul de buget menţine actualul nivel de impozitare care, în opinia sa, este printre cele mai scăzute din ţările membre UE, în condiţiile în care ponderea în PIB a veniturilor bugetare de 30-31%, sub nivelul cheltuielilor, este una redusă comparativ cu celelalte state ale Uniunii.

EMIL BOC, LA DEZBATERILE DIN PARLAMENT


Premierul a susţinut că banii vor fi orientaţi către investiţii şi crearea locurilor de muncă. "Credeţi, dragi colegi, că nu aş fi fost de acord să mărim de acum salariile şi pensiile ?", s-a adresat el deputaţilor şi senatorilor, afirmând că este dispus să se "sacrifice" şi să renunţe la populism pentru a crea premisele unei relansări economice, pe termen lung.

El a făcut apel la "responsabilitatea" deputaţilor şi senatorilor, în special al celor PNL şi PSD, partizani ai majorării punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie. Boc a mai spus că prioritară este plata salariilor şi a pensiilor, iar cota unică de 16% şi TVA nu vor suferi nicioo modificare.

Nici CAS nu vor fi majorate, a garantat şeful Guvernului, amintind că România figurează printre statele UE cu cea mai scăzută fiscalitate.

În ceea ce priveşte rata şomajului, premierul a estiomat că nivelul acestui fenomen nu va ajunge la 7,5%, sub nivelul anului 2009, în timp ce rata inflaţiei va fi de 3,7% faţă de peste 4% cât a fost anul trecut.
Continuarea programelor Rabla şi Prima Casă au fost şi ele trecute în revistă.

"Vom regândi impozitul minim astfel încât el să fie un impozit forfetar adevărat", a mai anunţat Boc, adăugând că Ministerul Finanţelor lucrează deja la o variantă.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc buget
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close