Antena 3 CNN Economic Biz News Programul ?Cornul şi laptele?: ANPC a verificat aproape 400 de şcoli şi grădiniţe

Programul ?Cornul şi laptele?: ANPC a verificat aproape 400 de şcoli şi grădiniţe

Programul ?Cornul şi laptele?: ANPC a verificat aproape 400 de şcoli şi grădiniţe
Sursa foto: Controale la lactate, pentru programul "cornul si laptele"
17 Mai 2010   •   17:18

În luna aprilie, comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat, în şcoli şi grădiniţe din toată ţara, desfăşurarea programului guvernamental ?cornul şi laptele?, după cum arată un comunicat al ANPC, remis către Antena3.ro. Aproape 400 de şcoli, grădiniţe, producători şi distribuitori au fost verificaţi de ANPC legat de legea privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul de stat primar şi gimnazial, precum şi pentru copiii preşcolari din grădinitele de stat cu program normal.

Autoritatea a controlat în perioada 1-30 aprilie 2010, 253 de şcoli, 125 de grădiniţe, 13 producători şi 4 distribuitori. 10,5 kg de produse lactate au fost oprite de la distribuire, deoarece puteau prezenta risc pentru sănătatea copiilor din cauza nerespectării temperaturii indicate de producător la depozitare. Astfe, comisarii ANPC au aplicat 2 amenzi contravenţionale în valoare de 5000 lei şi 2 avertismente.

În urma verificărilor, inspectorii au constatat că la Grădiniţa cu program normal din Negru Vodă ? Constanţa, 70 de pahare de iaurt, adică 10,5 kilograme erau păstrate pe o masă, la temperatura mediului ambiant, pentru că frigiderul din dotare nu avea capacitatea necesară depozitării tuturor produselor lactate livrate în regim bisăptămânal. În acest caz, ANPC a amendat unitatea de învăţământ cu 2000 lei.

?Un alt exemplu de nereguli este cel din data de 28 aprilie 2010, când la Şcoala cu clasele I-VIII, din comuna Tupilaţi ? Neamţ, ANPC a constatat că brânza topită distribuită săptămânal era păstrată în afara spaţiului frigorific, la temperaturi mai mari de 8°C , cât era indicat pe ambalaj, de producãtor. Am sancţionat unitatea de învăţământ cu avertisment?, explică pentru Antena3.ro oficialii ANPC.

Ei adaugă pentru Antena3.ro că la Liceul ?Carmen Silva? din Ploieşti şi la Şcoala Generală din Toaca, judeţul Mureş, la momentul controlului, produsele alimentare erau aşezate direct pe paviment, iar la Şcoala Generală şi la Grădiniţa din Grebenişu de Câmpie, judeţul Mureş, în spaţiul destinat păstrării produselor lactate şi de panificaţie exista praf provenit de la lucrările de întreţinere efectuate în imediata vecinătate.


O altă abatere a fost lipsa etichetării produselor, iar astfel, în judeţul Ialomiţa, un operator economic a distribuit la unităţile de învăţământ din localitatile Malu şi Sfântu Gheorghe iaurt ?Diami? de 200 de grame, din producţie proprie, pe al cărui ambalaj nu era înscris avertismentul obligatoriu ?Produs distribuit gratuit conform OUG 96/2002. Este interzisă comercializarea!?.

Conform prevederilor legale, diversificarea programului cu produse derivate din produsul de bază lapte nu trebuie să depăşească limita maximă de 33%. De asemenea, în lunile martie şi aprilie, în unităţile de învăţământ din localităţile Malu şi Sfântu Gheorghe, din judeţul Ialomiţa, s-a distribuit numai iaurt.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: control ANPC amenzi sanctiuni
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close