Antena 3 CNN Economic Biz News Programul ?Prima Casă? pe ultima sută de metri. Vedeţi oferta băncilor

Programul ?Prima Casă? pe ultima sută de metri. Vedeţi oferta băncilor

Programul ?Prima Casă? pe ultima sută de metri. Vedeţi oferta băncilor
Sursa foto: Prima casa
27 Iun 2009   •   09:34

Băncile care participă la Programul guvernamental Prima Casă şi-au definitivat în mare parte ofertele pentru creditele imobiliare cu garanţie de la stat. Nivelul dobânzilor nu diferă prea mult de la o bancă la alta. Comisioanele percepute fac însă diferenţa între ofertele de creditare.

În general, băncile s-au limitat la condiţiile impuse de Guvern în privinţa dobânzii maxime. Cele mai multe dintre ofertele depuse sunt pentru creditele în lei, iar băncile promit că vor încerca să ofere dobânzi sub limita impusă de Guvern. Băncile au detaliat ce costuri presupun împrumuturile şi valoarea creditelor pe care estimează că le vor da.

Cea mai mică dobândă pentru creditele în lei vine din partea CEC Bank, o instituţie de credit deţinută integral de stat. În cazul creditelor în euro, dobânda maximă este de 4 puncte procentuale adăugate la indicatorul Euribor - dobânda la care se împrumută băncile la nivel european. Potrivit, ziarului Gândul, Banca Comercială Română are una dintre cele mai avantajoase oferte în ceea ce priveşte creditele în moneda europeană.

Dobânda Euribor, care se calculează la trei luni, a scăzut, săptămâna aceasta, la un minim record de 1,206%. Indicele Robor se situează în jurul valorii de 10,3%.

Toate băncile sunt însă obligate să perceapă în plus un comision pentru Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, în valoare de 0,37% pe an.

Programul "Prima Casă" va deveni operaţional imediat după semnarea unui ordin comun între Ministerul de Finanţe şi Ministerul IMM-urilor privind modul de gestionare şi de plată.

Credite imobiliare prin programul "Prima casă"

Banca Comercială Română

Dobândă credit în euro: indice Euribor +3,8%
Comision de acordare a creditului - 0,5%, aplicat o singură dată la valoarea creditului şi un comision de garantare pentru Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), în valoare de 0,37% pe an, potrivit legii.

Piraeus Bank

Dobândă credit în lei: indice Robor + 2,5%
Dobândă credit în euro: indice Euribor + 4%

Banca Transilvania

Dobândă credit în lei: indice Robor + 0%
Dobândă credit în euro: indice Euribor + 4%
Comision lunar de gestiune - 0,2%, aplicat la soldul creditului

CEC Bank

Dobândă credit în lei: indice Robor + 1,9%
Comision de garantare pentru Fondul Naţional de Garantare a Creditelor - 0,37% pe an

Unicredit Ţiriac Bank

Dobândă credit în euro: indice Euribor + 4%
Dobândă credit în lei: indice Robor + 2.5%

Alpha Bank

Dobândă credit în euro: indice Euribor + 4%
Dobândă credit în lei: indice Robor + 2.5%

Antena 3

×
Subiecte în articol: programul prima casa
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close