Antena 3 CNN Economic Biz News Programul Prima Casă se schimbă în favoarea locuinţelor noi

Programul Prima Casă se schimbă în favoarea locuinţelor noi

Programul Prima Casă se schimbă în favoarea locuinţelor noi
04 Ian 2010   •   20:05

Premierul Emil Boc a anunţat că, anul acesta, în programul Prima Casă se va pune accent pe locuinţele noi. Dezvoltatorii imobiliari au insistat încă de la lansarea programului ca acesta să fie dedicat caselor noi, pentru a permite susţinerea pe timp de criză a construcţiilor.

Nemulţumit de modul în care a funcţionat până în prezent programul "Prima Casă, premierul Emil Boc vrea să facă unele modificări.

"Vom discuta în Guvern şi vă vom informa cu privire la decizia noastră cu privire la acest program. Aşa cum am spus, el va continua, dar va fi restructurat astfel încât să putem pune un accent şi mai mare pe locuinţele care se construiesc de la zero", a declarat Emil Boc.

Dar, o modificare a programului Prima Casă nu se poate face oricum. Este necesar ca autorităţile române să aibă o discuţie cu FMI şi Comisia Europeană.

Încă din faza de proiect, constructorii şi dezvoltatorii imobiliari au cerut ca Prima Casă să se adreseze exclusiv locuinţelor noi. Ei au arătat la vremea respectivă că programul va permite supravieţuirea industriei construcţiilor, atât de lovită de criză. Şi totuşi, aceste argumente nu au fost suficient de convingătoare pentru vremelnicii locatari ai Palatului Victoria.

Chiar şi aşa, programul nu s-a dovedit a avea succesul pe care îl sperau iniţiatorii. Procedurile complicate şi actele nenumărate au făcut ca garanţia oferită de stat să fie foate greu de obţinut. Doar puţin peste 11.500 de persoane şi-au cumpărat o locuinţă prin acest program. În total, au fost utilizate aproximativ 480 milioane euro din plafonul aprobat pe 2009. Restul de 520 milioane euro au rămas neutilizate.

Antena 3

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close