Antena 3 CNN Economic Biz News Programul Rabla din SUA, rămas fără bani: 1 miliard dolari epuizaţi într-o săptămână

Programul Rabla din SUA, rămas fără bani: 1 miliard dolari epuizaţi într-o săptămână

Programul Rabla din SUA, rămas fără bani: 1 miliard dolari epuizaţi într-o săptămână
Sursa foto: auto sale
03 Aug 2009   •   11:54

Washington s-a străduit să găsească fonduri suplimentare după ce cei un miliard de dolari rezervaţi pentru şoferii americani care doresc să dea maşina veche pe una mai nouă, mai eficientă, s-au epuizat într-o săptămână.

A fost pregătită rapid o nouă legislaţie pentru a autoriza o extindere a programului cu două miliarde de dolari, pentru a se oferi reduceri de 3500-4500 de dolari la maşinile noi. Camera Reprezentanţilor a aprobat legea, dar Senatul este aşteptat să voteze în această săptămână.
Unii oficiali şi reprezentanţi ai industriei auto au anunţat că a fost necesară oprirea programului, la sfârşitul săptămânii, după ce dealerii de maşini au primit peste 250.000 de comenzi.
Planul, care ar fi trebuit să continue până la finele lunii octombrie, a fost lansat pentru a da un nou impuls pieţei auto americane şi pentru încurajarea folosirii unor maşini cu un consum mai mic. Acesta folosea bani din pachetul de 787 miliarde de dolari de stimulare economică.
Maşinile eligibile din SUA trebuiau să aibă sub 25 de ani şi să aibă un consum de 13 litri la suta de kilometri sau mai mic pentru a se califica. Ecologiştii au calificat planul ca fiind prea generos deoarece noile maşini trebuie să fie doar cu circa doi litri la suta de kilometri mai eficiente decât cele vechi.
Administraţia Obama şi-a exprimat duminică optimismul că prelungirea programului va fi adoptată şi de Senat.
Secretarul Transporturilor arăta însă că abia acum se calculează câte vânzări au fost facilitate de programul de stimulare şi dacă mai sunt bani, dar este foarte posibil ca finanţarea să se fi epuizat şi programul să fie oprit în această săptămână dacă Senatul nu aprobă urgent refinanţarea.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: piata auto criza piata auto
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close