Antena 3 CNN Economic Biz News Proiect de cooperare economică trimis la Bagdad pentru recuperarea datoriei istorice a Irakului

Proiect de cooperare economică trimis la Bagdad pentru recuperarea datoriei istorice a Irakului

Proiect de cooperare economică trimis la Bagdad pentru recuperarea datoriei istorice a Irakului
Sursa foto: cristian diaconescu
10 Feb 2009   •   21:21

România a transmis autorităţilor din Bagdad un proiect prin care se încearcă ajungerea la un acord de cooperare economica, pentru recuperarea datoriei istorice a Irakului. În acest fel, firmele româneşti ar putea participa la reconstrucţia zonei. Datoria respectivă este estimată la 2,5 miliarde de dolari.
Ministerul român de Externe a deschis cooperarea cu autorităţile irakiene pentru ca firmele româneşti să poată participa la reconstrucţia Irakului. Ministrul Cristian Diaconescu a declarat în faţa deputaţilor din comisia de politică externă, că există posibilitatea realizarii unor exporturi de echipamente în Irak.
?Datoria istorică pe care Irakul o are faţă de România nu a fost uitată şi face, în mod concret, obiectul unei discuţii economice mai elaborate, în proiectul de acord de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică pe care l-am trimis deja autoritaţilor irakiene", a declarat Diaconescu.
Ministrul de Externe susţine că şi instituţiile româneşti trebuie să se implice direct pentru extinderea cooperării economice între cele două state.
În ceea ce priveşte câştigul României de la Haga, Diaconescu spune că nu se ştie exact despre ce resurse ar fi vorba în zona obţinută de România în urma procesului.
?Ceea ce e clar e că în zonă există rezerve de hidrocarcburi. Cantităţile şi posibilităţile de exploatare a acestora sunt deocamdată incerte?, a spus ministrul de Externe.
Cristian Diaconescu a fost întrebat şi despre decizia Administraţiei americane de a închide închisoarea de la Guantanamo. El a precizat că, deocamdată, SUA nu a cerut României să găzduiască deţinuţi după închiderea închisorii, însă, ţara noastră va avea o poziţie comună cu cea a Uniunii Europene.
Antena3

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close