Antena 3 CNN Economic Biz News "Proiectul este vizionar". Mecca va conduce expansiunea Arabiei Saudite în domeniul energiei regenerabile

"Proiectul este vizionar". Mecca va conduce expansiunea Arabiei Saudite în domeniul energiei regenerabile

"Proiectul este vizionar". Mecca va conduce expansiunea Arabiei Saudite în domeniul energiei regenerabile
Sursa foto: Foto: art.com
24 Sep 2012   •   09:35
Vizitată anual de milioane de pelerini, Mecca ar putea deveni primul oraş din Arabia Saudită care operează o centrală de mari dimensiuni pentru generarea de energie regenerabilă, relatează Bloomberg.

Oficialii locali vor alege, la începutul anului următor, investitorul care va construi şi opera facilităţi ce vor produce 385 GWh pe an. În prezent, există 20 de ofertanţi în acest sens, a declarat primarul din Mecca, Osama al-Bar.

"Niciun oraş din Arabia Saudită nu deţine active de generare de energie, iar noi vrem să fim primii care avem centrale", a declarat al-Bar.

În acest context este evident că regatul saudit îşi accelerează eforturile de a-şi diversifica sursele de energie, întrucât creşterea economiei şi a populaţiei ar putea eroda statutul Arabiei Saudite de cel mai mare exportator de petrol.



I
nvestiţii autorităţilor locale în acest domeniu se vor ridica la suma de 109 miliarde, care ar trebui să asigure circa o treime din necesarul ţării până în 2032, faţă de aproape nimic în prezent.

În 2011, investiţiile în energie solară s-au ridicat la nivel global la 139 miliarde de dolari.

"Proiectul este vizionar, întrucât Mecca are o semnificaţie specială în lume. Situaţia este simplă. În 25 de ani, Arabia Saudită ar putea deveni importator net de energie. Sursele regenerabile ar fi relativ ieftine", a spus directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regnerabilă, Adnan Amin.

Mecca reprezintă locul de naştere al islamului şi are aproximativ 2 milioane de locuitori. Anual, găzduieşte de peste trei ori mai multe persoane.

Cei peste 1,3 miliarde de musulmani din întreaga lume trebuie să viziteze oraşul, în pelerinaj, cel puţin o dată în viaţă.

86% din veniturile anuale ale Arabiei Saudite sunt generate de petrol.

 

×
Subiecte în articol: Mecca energie solara energie regenerabila
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close