Antena 3 CNN Economic Biz News Proiectul legii bugetului de „criză“: Cheltuieli de 108 miliarde lei la un buget de 80 de miliarde

Proiectul legii bugetului de „criză“: Cheltuieli de 108 miliarde lei la un buget de 80 de miliarde

Proiectul legii bugetului de „criză“: Cheltuieli de 108 miliarde lei la un buget de 80 de miliarde
Sursa foto: Foto: Mediafax
28 Noi 2010   •   10:20

Un buget de criză. Asta anunţă proiectul pe anul viitor. Cheltuielile se ridică la 108 miliarde de lei, pe când bugetul este de 80 de miliarde. Executivul are însă planuri mari când vine vorba de economii la indemnizaţii şi sporuri, dar va fi generos cu investiţiile în carburanţi şi dezinfectanţi.

Proiectul Legii  bugetului de stat pe 2011 estimează un buget de 80,8 miliarde lei, in 2011, în vreme ce cheltuielile s-ar putea ridica la 108,4 miliarde lei.

Pentru acoperirea deficitului pe peste 27 miliarde de lei, guvernul mizează pe impozitele pe care le plătesc firmele. Guvernanţii speră să colecteze de patru ori mai mulţi bani decât în 2010.

Spre exemplu, veniturile din impozitul pe venit din activitati independente va creste cu 1%. Şi impozitul pe venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala se va majora cu 0,29%. Contribuţiile de asigurari vor creste cu 1,5%.

Executivul îşi propune să facă şi economii. Astfel, cheltuielile cu indemnizaţiile de conducere vor scădea cu aproximativ 40% prin comasarea şcolilor şi reorganizarea spitalelor. Cabinetul Boc taie şi din cheltuielile destinate acordării de sporuri, cu 30%. Nici norma de hrană nu a fost uitată. Banii cheltuiţi de stat cu mâncarea militarilor, pompierilor şi a altor angajaţi sunt mai puţin. La fel şi cu cei cheltuiţi pe medicamente şi materiale sanitare.

Însă Guvernul Boc consideră că va avea nevoie de mai mult lubrifiant şi carburanţi, în anul care vine, iar cheltuielile cu aceste produse cresc. Executivul va da mai mulţi bani şi pentru chiria angajaţilor. Bugetarii care vor scăpa de concedieri vor fi mult mai bine pregătiţi, întrucât banii pentru pregătirea profesională a acestora au crescut cu mai mult de 100%.

 


×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close