Antena 3 CNN Economic Biz News Proiectul Nabucco: UE şi Turcia ar putea încheia acordul de tranzit la începutul anului 2009

Proiectul Nabucco: UE şi Turcia ar putea încheia acordul de tranzit la începutul anului 2009

Proiectul Nabucco: UE şi Turcia ar putea încheia acordul de tranzit la începutul anului 2009
07 Noi 2008   •   12:43

Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, spune că Uniunea Europeană şi Turcia ar putea încheia, la începutul anului viitor, un acord privind condiţiile de tranzit al gazelor naturale, etapă importantă pentru realizarea gazoductului Nabucco, transmite Reuters.
În acelaşi timp, Piebalgs a recunoscut cã viabilitatea proiectului ar putea fi ameninţată de înţelegerile în domeniul energiei pe care Rusia încearcă să le încheie în regiunea Caspică.
Proiectul Nabucco, o alternativă pentru UE la dependenţa de importuri de gaze din Rusia, este evaluat la 12 miliarde de dolari (9,3 miliarde euro) şi ar trebui să transporte 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Asia Centrală către Europa, prin Georgia, Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria.
Iniţiativei i se opun mai multe probleme, precum încheierea unui tratat cu Turcia, dependentă de importurile de energie. Analiştii consideră că Ankara a întârziat intenþionat semnarea acordului, în speranþa cã va reuºi sã obþinã o parte din gazul transportat de Nabucco pentru consumul propriu.
"Am discutat problema securităţii energetice a Turciei. Cred că avem destul gaz în regiune pentru a satisface pe toată lumea. Singura problemă este găsirea unui compromis care să satisfacă interesele Uniunii Europene (UE), ale ţărilor producătoare şi ale Turciei", a declarat Piebalgs, într-un interviu pentru Reuters.
Piebalgs s-a întâlnit, joi, cu premierul turc, Tayyip Erdogan, preşedintele, Abdullah Gul, şi cu ministrul Energiei, Hilmi Guler. După discuţii, comisarul european a arătat că nu existã neînţelegeri cu privire la comisioanele de tranzit. Totuşi, Turcia este îngrijorată cu privire la necesarul propriu de energie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Proiectul Nabucco turcia
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close