Antena 3 CNN Economic Biz News PSD: Pogea să explice cum a fost folosită prima tranşă de împrumut de la FMI

PSD: Pogea să explice cum a fost folosită prima tranşă de împrumut de la FMI

PSD: Pogea să explice cum a fost folosită prima tranşă de împrumut de la FMI
Sursa foto: gheorghe pogea
27 Iul 2009   •   00:36

PSD solicită PDL şi ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, să explice cum a fost folosită prima transă de împrumut de 5 miliarde de Euro de la FMI şi tranşele de la UE şi băncile europene, care sunt rezultatele folosirii fondurilor şi ce se va face cu cele 2 miliarde de Euro din tranşa a doua.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că săptămâna viitoare, delegaţia FMI îşi va încheia evaluările în urma cărora urmează să elibereze a doua tranşă de împrumut de 2 miliarde de Euro, după prima transă, de 5 miliarde de Euro, fapt care impune discutarea, cu predilecţie, în cadrul şedinţei de coaliţie de luni, a acestui subiect.

Duvăz a precizat că PSD a pus o serie de condiţii atunci când şi-a asumat contractarea unui împrumut extern şi doreşte să ştie că aceste condiţii sunt respectate în principiu şi că împrumutul va conduce la efecte pozitive.

El a arătat că, din păcate, criza din România nu s-a ameliorat, dimpotrivă, aceasta îşi amplifică efectele negative, în ciuda împrumuturilor externe contractate. Potrivit lui Duvăz, împrumuturile sistematice angajate de stat au accentuat blocajul economic, transmite Mediafax.

Duvăz a subliniat că Ministerul de Finanţe trebuie să dea explicaţii în privinţa folosirii primei tranşe de împrumut de la FMI de 5 miliarde de Euro, el apreciind că, în condiţiile în care banii vor fi cheltuiţi în acelaşi ritm ca în prima jumătate a anului, România va cheltui până la sfârşitul anului mai mult de jumtate din împrumutul total angajat.

El a precizat că, deşi s-a decis, în cadrul coaliţiei, constituirea unei comisii tehnice, conduse de Constantin Niţă (PSD) şi Adriean Videanu (PDL), aceasta nu s-a întâlnit niciodată, PDL neavând timpul necesar unei întâlniri.

Duvăz a mai spus că PSD doreşte răspunsuri de la PDL în ceea ce priveşte programul anticriză pe care l-a propus în urmă cu trei săptămâni, în condiţiile în care criza se accentuează. El a arătat că deficienţele existente în cele şase luni de guvernare comună trebuie ameliorate.

Duvăz a precizat că statul nu a relaxat politica fiscală, ci, dimpotrivă, a introdus impozitul minim, şi că nu-şi plăteşte furnizorii de bunuri şi servicii, nefiind penalizat pentru întârzierile la plăţi.

El a explicat că se impun măsuri de revizuire a Codului Fiscal care să prevadă şi penalităţi pentru stat, dar şi reducerea costurilor de impozitare a muncii.

Duvăz a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu crede că România va intra în incapacitate de plată.
Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close