Antena 3 CNN Economic Biz News Punctul de întâlnire: Precizări importante de la BNR în scandalul băncilor fără profit

Punctul de întâlnire: Precizări importante de la BNR în scandalul băncilor fără profit

Punctul de întâlnire: Precizări importante de la BNR în scandalul băncilor fără profit
Sursa foto: Foto: Antena 3
27 Sep 2017   •   21:13

Radu Tudor a prezentat, la Punctul de Întâlnire, de la Antena 3, răspunsul BNR în scandalul băncilor fără profit. 

”Subiectul e fierbinte. Întrebările curg, toate având însă un numitor comun: e posibil ca, din 36 de bănci, câte sunt cuprinse acum în sistemul bancar românesc, 31 (81,11 la sută) să nu declare timp de cinci ani (din 2012 până în 2016) nicio obligaţie de plată a impozitului pe profit? Miră, cu deosebire, două detalii din acest tablou de-a dreptul şocant: prima – că tabelul ar fi semnat de ministrul finanţelor; şi a doua – izbitoare în cuprinsul tabloului celor 31 de bănci – că 12 dintre ele au fost radiate de ani buni din sistemul nostru bancar.

Aceste 12 bănci nu mai există. Numele lor, luate de pe cruci şi trecute pe lista neagră, au umflat subiectul.

Dacă vor fi şi bănci evazioniste… Ministerul Finanţelor rămâne singurul delegat de lege să cunoască realitatea. Banca Naţională nu face supravegherea fiscalităţii. Şi nu o face pentru că o opreşte legea. E limpede, aşadar, că orice aluzii ori chiar acuzaţii că Banca Naţională ar fi în complicitate cu băncile comerciale – tolerându-le ingineriile financiare – sunt lipsite de sens. Iar  „agăţarea“ de subiect şi a Băncii Naţionale, fără să poată fi invocat vreun temei legal, pentru că nici nu există vreunul, este absolut gratuită (...)”, a arătat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, într-un articol publicat pe zf.ro.

Invitat în emisiune, deputatul Daniel Zamfir a confirmat că lista băncilor cu probleme, așa cum a fost ea emisă de Ministerul de Finanțe, este una greșită, iar ministrul Mișa trebuie să vină cu noi precizări pe acest subiect.

 

×
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close