Antena 3 CNN Economic Biz News Putin: Rusia, dispusă să vândă României volumul de gaz destinat Ucrainei

Putin: Rusia, dispusă să vândă României volumul de gaz destinat Ucrainei

Putin: Rusia, dispusă să vândă României volumul de gaz destinat Ucrainei
09 Ian 2009   •   11:25

Rusia a oferit României şansa de a cumpăra gaz direct de la Gazprom, fără intermediari. Premierul rus Vladimir Putin a declarat în timpul unei conferinţe de presă că ruşii nu au nimic împotrivă ca România să fie inclusă în proiectul South Stream. Mai mult, premierul rus a declarat, ironic, că are o ofertă pentru România, pe care ar fi greu să o refuzăm. Rusia ar fi dispusă să vândă ţării noastre întregul volum de gaz destinat Ucrainei, pe care, mai apoi, România ar putea să îl vândă Ucrainei la ce preţ doreşte.
Declaraţiile lui Putin au venit ca răspuns la întrebarea reporterului televiziunii publice române privind includerea României în proiectul gazoductului South Stream, iniţiat de Gazprom. Vladimir Putin s-a declarat de acord nu doar cu participarea ţării noastre la proiect, ci şi cu excluderea intermediarilor din comerţul bilateral cu gaz.
"Noi ne opunem ca România să participe la proiectul South Stream. Acesta e primul aspect. În al doilea rând, e problema firmelor intermediare care livrează gaz pe piaţa românească, iar preşedintele Băsescu a ridicat această problemă la ultima discuţie telefonică avută cu mine. Noi suntem de acord să trecem la relaţii directe cu companiile naţionale", a declarat Vladimir Putin, premierul Rusiei.
Putin a revenit apoi asupra dosarului fierbinte al momentului - livrările de gaz către Ucraina - şi a formulat o ofertă stupefiantă.
"Dar eu am pentru România o contraofertă pe care, cred eu, va fi greu să o refuzaţi. Vă rog să-i transmiteţi acest lucru preşedintelui. Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an de zile suntem dispuşi să-l vindem companiei de stat din România. Şi după aceea să-l vindeţi mai departe Ucrainei. E bună oferta? Sper că ai notat-o", a declarat premierul rus.
La aceeaşi întâlnire cu presa, Putin şi-a confirmat acordul cu desfăşurarea observatorilor europeni care urmează să prevină eventualele sustrageri de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei. Premierul rus a criticat din nou puterea de la Kiev care, în opinia sa, este afectată de corupţie şi nu poate asigura funcţionarea normală a economiei. El a cerut Ucrainei să plătească pentru gazul rusesc preţul pieţei, preţ pe care economia ucraineană nu şi-l poate permite. Chiar dacă disputa nu a fost soluţionată, preşedinţia cehă a Uniunii Europene a anunţat, joi seară, că livrarea gazului rusesc prin Ucraina va putea fi reluată îndată după desfăşurarea observatorilor. Cu câteva ore mai devreme, Comisia Europeană declara, totuşi, că eforturile sale de mediere au eşuat, din cauza obiecţiilor concernului Gazprom. Se pare că Rusia şi-a schimbat atitudinea la insistenţa Germaniei, chiar dacă aceasta nu este afectată de criză. Deocamdată, nimeni nu ştie precis când va ajunge, din nou, gazul rusesc în cele 18 ţări europene rămase, în aceste zile, în frig.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin South Stream România
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close