Antena 3 CNN Economic Biz News Putin: South Stream va fi lansat în 2015. Nabucco este în dificultate

Putin: South Stream va fi lansat în 2015. Nabucco este în dificultate

Putin: South Stream va fi lansat în 2015. Nabucco este în dificultate
Sursa foto: vladimir putin
11 Mar 2009   •   01:30

Premierul rusa a anunţat că gazoductul South Stream va fi da în folosinţă îm 2015, iar costurile de construcţie sunt estimate la 10 miliarde de euro.
?Nu vor fi probleme cu finanţarea?, a precizat Vladimir Putin, la o conferinţă de presă la Moscova, după discuţii cu partea ungară. Acesta arăta că Rusia are rezerve suficiente de gaz natural pentru a răspunde cererii Europei, ?practic pentru un secol?.

Gazoductul South Stream este menit a pompa 31 miliarde metri cubi de gaz natural pe an din Asia centrală şi Rusia către Balcani şi alte state europene, dar capacitata sa ar putea fi crescută cu alte 16 miliarde mc. În proiect mai sunt implicate Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia şi Grecia.
De altfel, primele livrări de-a lungul gazodcutului sunt aşteptate încă din 2013.
În timpul discuţiilor cu Ungraia, Putin arăta că ?astăz se va face un pas important spre implementarea acordurilor noastre. Un acord de bază pentru cooperare între Gazprom şi Banca Ungară pentru Dezvoltare va fi gata de semnat?. Rusia şi Ungaria s-au înţeles să creeze o societate mixtă ce se va ocupa de construirea părţii ungare din gazoduct.
În plus, cele două părţi s-au înţeles să finalizeze un depozit de gaz natural. Acesta va avea o capacitate de peste un miliard de mc.
?În ceea ce priveşte alte itinerarii , nu am nimic împotrivă; dar Nabucco nu reduce numărul ţărilor de tranzit, ci îl creşte: Azerbaidjanul, Turcia, Georgia", a declarat Putin.
"Şi acest lucru nu este suficient, pentru ca Nabucco nu poate fi alimentat cu gaze naturale fără participarea Iranului", a adăugat el.
Proiectul Nabucco, care ar urma să transporte gaze naturale din Marea Caspică, ocolind Rusia, ar trebui să fie construit prin participarea a şase state, inclusiv România. Nabucco este încă în stadiul de proiect, din cauza problemelor de finanţare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close