Radiografia ECONOMICĂ a lumii, făcută de un laureat al Premiului Nobel: "Economiile lumii sunt BOLNAVE"

de O.P.    |    06 Mar 2014   •   05:58
Radiografia ECONOMICĂ a lumii, făcută de un laureat al Premiului Nobel: "Economiile lumii sunt BOLNAVE"
Statele Unite nu dau semne că revin la trendul de creştere anterior crizei, iar economiile avansate riscă "o boală de tip japonez", din cauza politicii BCE în domeniul inflaţiei, a avertizat miercuri Joseph Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia şi laureat al premiului Nobel.

Japonia este deseori invocată ca exemplu pentru efectele negative ale deflaţiei. După 15 ani de scădere continuă a preţurilor şi stagnare a economiei, ţara a avut nevoie de reformele agresive, controversate, pentru a reveni pe creştere economică.

Ritmul de creştere al economiei americane este cu 15% sub potenţialul real şi există slabe perspective de accelerare în viitorul apropiat", a afirmat Stiglitz într-un discurs la Johannesburg, transmite Bloomberg.

Rezerva Federală (Fed) americană a declanşat în 2008 o campanie fără precedent de stimulare a economiei, în urma crizei financiare.

Potrivit planului de buget prezentat marţi de administraţia Obama, economia SUA va avansa în acest an cu 3,1%, faţă de 1,9% în 2013, iar şomajul va fi de 6,9%.

Perspectivele Europei sunt mai slabe, iar Spania şi Grecia riscă depresiune, cu consecinţe uriaşe asupra potenţialului viitor de creştere, a spus Stiglitz, adăugând că economia regiunii este probabil să aibă în continuare o evoluţie slabă în anii viitori.

Stiglitz a criticat politica de ţintire a inflaţiei aplicată de Banca Centrală Europeană (BCE), considerând că nu este adecvată într-un mediu cu cerere scăzută şi şomaj în creştere.

BCE are ca ţintă un nivel al inflaţiei de aproape 2%.

 

Parteneri
x close