Antena 3 CNN Economic Biz News Radiografia ECONOMICĂ a lumii, făcută de un laureat al Premiului Nobel: "Economiile lumii sunt BOLNAVE"

Radiografia ECONOMICĂ a lumii, făcută de un laureat al Premiului Nobel: "Economiile lumii sunt BOLNAVE"

Radiografia ECONOMICĂ a lumii, făcută de un laureat al Premiului Nobel: "Economiile lumii sunt BOLNAVE"
de O.P.    |    06 Mar 2014   •   05:58

Statele Unite nu dau semne că revin la trendul de creştere anterior crizei, iar economiile avansate riscă "o boală de tip japonez", din cauza politicii BCE în domeniul inflaţiei, a avertizat miercuri Joseph Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia şi laureat al premiului Nobel.

Japonia este deseori invocată ca exemplu pentru efectele negative ale deflaţiei. După 15 ani de scădere continuă a preţurilor şi stagnare a economiei, ţara a avut nevoie de reformele agresive, controversate, pentru a reveni pe creştere economică.

Ritmul de creştere al economiei americane este cu 15% sub potenţialul real şi există slabe perspective de accelerare în viitorul apropiat", a afirmat Stiglitz într-un discurs la Johannesburg, transmite Bloomberg.

Rezerva Federală (Fed) americană a declanşat în 2008 o campanie fără precedent de stimulare a economiei, în urma crizei financiare.

Potrivit planului de buget prezentat marţi de administraţia Obama, economia SUA va avansa în acest an cu 3,1%, faţă de 1,9% în 2013, iar şomajul va fi de 6,9%.

Perspectivele Europei sunt mai slabe, iar Spania şi Grecia riscă depresiune, cu consecinţe uriaşe asupra potenţialului viitor de creştere, a spus Stiglitz, adăugând că economia regiunii este probabil să aibă în continuare o evoluţie slabă în anii viitori.

Stiglitz a criticat politica de ţintire a inflaţiei aplicată de Banca Centrală Europeană (BCE), considerând că nu este adecvată într-un mediu cu cerere scăzută şi şomaj în creştere.

BCE are ca ţintă un nivel al inflaţiei de aproape 2%.

 

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close