Antena 3 CNN Economic Biz News Radu Gheţea: Băncile vor cere BNR să modifice regulamentul de creditare

Radu Gheţea: Băncile vor cere BNR să modifice regulamentul de creditare

Radu Gheţea: Băncile vor cere BNR să modifice regulamentul de creditare
18 Noi 2008   •   14:11

Băncile comerciale vor cere Băncii Naţionale să modifice regulamentul de creditare, pentru a debloca situaţia actuală. Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, atrage atenţia că noile condiţii de creditare au blocat împrumuturile ipotecare. În opinia sa, renunţarea la aceste condiţii ar fi o măsură binevenită.
Potrivit noului regulament al BNR, băncile trebuie să calculeze gradul de îndatorare a populaţiei pe baza veniturilor declarate la fisc în anul anterior, şi nu în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente care atestă veniturile actuale.
"Aceste modificări se dovedesc a fi deosebit de dăunătoare în ceea ce priveşte continuarea creditării în domeniul imobiliar. După aplicarea testelor de stress, a noului algoritm, foarte, foarte, foarte puţin clienţi se mai pot califica", a spus Gheţea. ?O să venim cu solicitarea de a revizui condiţiile Regulamentului 11 la noile condiţii ale pieţei. Acesta a fost discutat în iunie, când se ştia că e un val prin America, dar acum vedem că sunt efecte mult mai rapide", a mai spus acesta.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: radu ghetea BNR
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close