Antena 3 CNN Economic Biz News Radu Graţian Gheţea: În sistemul bancar viitorul aparţine creditării în mediul rural

Radu Graţian Gheţea: În sistemul bancar viitorul aparţine creditării în mediul rural

Radu Graţian Gheţea: În sistemul bancar viitorul aparţine creditării în mediul rural
06 Noi 2008   •   22:22

Pentru băncile din România, întreprinderile mici şi mijlocii sunt în prezent un adevărat ?El Dorado?, însă viitorul aparţine creditelor pentru agricultură, a declarat joi, la Bruxelles, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.
El a explicat că, dacă în anii '90 toate băncile erau interesate de marile corporaţii străine care investeau în România, treptat băncile au început să se orienteze tot mai mult către persoanele fizice, însă şi apogeul activităţii cu persoanele fizice a trecut deja, iar acum persoanele juridice, în special întreprinderile mici şi mijlocii, reprezintă noul ?El Dorado?.
?Fondurile europene au avut şi încă mai au un rol deosebit în mărirea apetitului băncilor pentru activitatea acestei categorii /IMM-uri/ şi, după părerea mea, vom asista în viitorul apropiat la intensificarea acestei bătălii pentru cucerirea pieţei IMM-urilor?, a apreciat preşedintele ARB, în intervenţia avută în cadrul conferinţei ?România, doi ani de bilanţ european?, organizată de Fundaţia Centrul European de Relaţii Internaţionale şi Studii Strategice (CERISS).
În opinia sa, cel mai mare potenţial pentru piaţa creditării din România este oferit de mediul rural. ?Băncile au intrat încă foarte puţin pe piaţa creditelor pentru agricultură. Dacă nu apărea această criză, eram foarte convins - dar încă îmi menţin acest punct de vedere - că viitorul îl va reprezenta creditarea în mediul rural, unde sunt foarte multe lucruri de făcut, unde este loc de foarte mult în ceea ce priveşte investiţiile pentru a se crea un nivel apropiat de ceea ce este în UE, iar băncile au un rol importat în acest domeniu?, a spus Gheţea.
Conferinţa a fost organizată la Parlamentul European, fiind prilejuită de stagiul de două zile la PE efectuat de absolvenţii primei promoţii de Executive Master of Public Administration (MPA), organizat de Institutului Bancar Român.
Agerpres

×
Subiecte în articol: sistemul bancar
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close