Antena 3 CNN Economic Biz News Raport: Desfiinţarea zonei euro va permite UE să revină la creştere economică

Raport: Desfiinţarea zonei euro va permite UE să revină la creştere economică

Raport: Desfiinţarea zonei euro va permite UE să revină la creştere economică
12 Iul 2010   •   00:34

Revenirea statelor din zona euro la sistemul de monede naţionale va permite întregii Europe să revină la creştere economică, apreciază Christopher Smallwood, economist la Capital Economics.

"În interesul sănătăţii economice şi succesului Uniunii Europene, zona euro trebuie desfiinţată. În condiţiile actuale, membrii cei mai slabi ai uniunii monetare, respectiv Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania, riscă să se confrunte cu o perioadă lungă, ani sau chiar decenii de scădere economică şi deflaţie", a afirmat Smallwood.

Politica Germaniei de a-şi baza creşterea economică pe exporturi reduce perspectiva dezvoltării exporturilor partenerilor ei, adăugat el.

"Germania, în pofida excedentului comercial mare, refuză să lase consumul intern să crească, ceea ce nu ajută economiile mai slabe. Acestă politică forţează statele cu economii mai slabe să ia măsuri deflaţioniste, care măresc şi mai mult deficitele bugetare", a spus economistul.

Economiile mai slabe din zona euro pot renunţa la euro, revenind la monedele naţionale, pe care le pot lăsa să se deprecieze, îmbunătăţindu-şi în acest fel competitivitatea şi relansându-şi exporturile, apreciază economistul Capital Economics.

 

 

 

Smallwood consideră că "restabilirea mărcii ar reechilibra economia Germaniei, care nu se poate produce atâta vreme cât este în zona euro. Aceasta este cea mai bună opţiune pentru Europa. Pentru viitorul economic sănătos şi de success al UE, zona euro trebuie să se dividă."

 

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: zona euro crestere economica Germania
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close