Raportat la puterea de cumpărare, românii plătesc unul dintre cele mai mari preţuri la energie din UE

de D.D.    |    27 Mai 2015   •   14:58
Raportat la puterea de cumpărare, românii plătesc unul dintre cele mai mari preţuri la energie din UE Foto: www.texasenterprise.utexas.edu

Românii plătesc unul dintre cele mai mari preţuri la energie din UE raportat la puterea de cumpărare, costuri superioare fiind suportate doar de germani, portughezi, ciprioţi şi spanioli, în timp ce preţurile cele mai mici sunt în Finlanda, Letonia şi Luxemburg, arată o analiză a Eurostat.

În această analiză, Eurostat s-a folosit de standardul puterii de cumpărare (purchasing power standards - PPS), o monedă comună artificială din care a exclus influenţa diferenţelor dintre preţurile din fiecare ţară.

Astfel, raportat la costul altor bunuri şi servicii, România a înregistrat în a doua jumătate a anului 2014 un preţ mediu de 24,4 PPS pentru 100 de kWh de electricitate, incluzând taxele.

Calculat în euro, preţul mediu la electricitate plătit de populaţia din România a fost în a doua jumătate a anului 2014 printre cele mai scăzute din UE, de 12,5 euro pentru 100 kWh, preţuri mai mici fiind doar în Bulgaria (9 euro) şi Ungaria (11,5 euro).

Potrivit datelor Eurostat, în România, preţurile electricităţii furnizate populaţiei au scăzut cu 2,9% în a doua jumătate a anului 2014, faţă de 2013.

x close