Antena 3 CNN Economic Biz News Rata inflaţiei a atins maximul ultimilor doi ani, cu un procent de 7,58%

Rata inflaţiei a atins maximul ultimilor doi ani, cu un procent de 7,58%

Rata inflaţiei a atins maximul ultimilor doi ani, cu un procent de 7,58%
Sursa foto: Foto: insse.ro
10 Sep 2010   •   10:34

Creşterea preţurilor cu 0,23% în luna august a acestui an, au condus la o rată anuală a inflaţiei de 7,58%, valoare ce reprezintă maximul ultimilor doi ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Principalele componente care au contribuit la acest record ar fi majorarea TVa în luna iulie, ce a condus la o scumpire cu 2,58% a produselor (în special ţigări, fructe, legume şi transport CFR), dar şi creşterea preţurilor în august cu 2,58%, o creştere totuşi nesemnificativă comparativ cu cea precedentă.

Creşterea medie a preţurilor în ultimele 12 luni (septembrie 2009 - august 2010) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2008 - august 2009) a indicat un procent de 5% în luna august a acestui an.

Mărfurile alimentare au înregistrat creşteri ale preţului de peste un punct procentual la legume şi conserve de legume, care s-au scumpit cu 1,95%, la citrice şi fructe meridionale, unde preţurile au fost cu 1,7% mai mari şi la ouă, care s-au scumpit cu 1,3% faţă de iulie. La polul opus, scăderi de peste un punct procentual au fost înregistrate la fructe proaspete, care s-au ieftinit cu 1,27%.

Pe aria serviciilor, modificări mai importante ale preţurilor au avut loc la preţurile pentru apă, canal şi salubritate, care au crescut cu 2,51%, dar şi pentru transportul urban, care s-a scumpit cu 1,2%. În categoria mărfurilor nealimentare au avut loc modificări de preţuri nesemnificative, în limita unui punct procentual.

BNR a revizuit pronosticul de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, după o majorare a estimării pe acest an de la 3,7% la 7,8%, după creşterea TVA din iulie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: inflatie
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close