Antena 3 CNN Economic Biz News Recesiunea lui Băsescu, "o prostie" sau "o construcţie electorală"?

Recesiunea lui Băsescu, "o prostie" sau "o construcţie electorală"?

Recesiunea lui Băsescu, "o prostie" sau "o construcţie electorală"?
Sursa foto: Traian Basescu
15 Iun 2009   •   13:12

România intră în recesiune, anunţă preşedintele. Optimisul nu-şi mai găseşte loc în discursurile patriotarde, iar Traian Băsescu mărturiseşte, în mediatizata-i conferinţă de duminică, când televiziunilor le lipsesc subiectele, eşecul unui guvern care nu ne-a scăpat de criză. Nu ne-au salvat nici cele 20 de miliarde de euro împrumutate, de curând, de la Uniune şi FMI. Nici planurile anticriză. Nici promisiunile BNR că economia românească tocmai ce-şi revine.

Potrivit prognozelor, următorul trimestru va fi unul de scădere economică. BNR a avut în scenariu scăderea economiei în primul trimestru, dar s-a arătat optimistă în ceea ce priveşte a doua parte a anului.

?Îngrijorarea preşedintelui este firească, mai ales că intrarea României în recesiune este inevitabilă. Am avut un trimestru I cu rată negativă de creştere, iar la 30 iunie se va încheia al doilea trimestru cu rata negativă de creştere şi, practic, Guvernul va fi nevoit să anunţe oficial recesiunea. BNR nu a avut niciodată un alt scenariu pentru această primă jumătate a anului. Speranţele au fost legate de ce se va întâmpla în semestrul al doilea, şi, la această oră, încă există şanse ca să încheiem anul măcar cu 0,1- 0,2% în creştere?, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, pentru Mediafax.


Cine ne salvează de criză?

În martie, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, spunea că Romania ar putea înregistra în 2009 o creştere economică pozitivă, după contractarea împrumutului de la FMI.

?Este credinţa mea, cu riscul de a apărea mâine pe prima pagină, că România va rămâne în zona pozitivă?, spunea Mugur Isărescu.

În mai, premierul Emil Boc spunea că vede ?partea plină a paharului? şi se declara mulţumit că ?în martie și aprilie se văd semne de redresare?.


Aflat recesiune, guvernul trebuei acum să taie din cheltuieli pentru a nu intra în imposibilitate de plată a salariile din toamnă. Potrivit unor informaţii transmise Antenei3.ro, în unele instituţii de învăţămând plata salariilor a fost amânată cu o săptămână.
Care sunt şansele, însă, ca actuala guvernare să nu-şi plătească bugetarii în condiţiile în care alegerile prezidenţiale bat la uşă? Îşi va risca Traian Băsescu tronul de preşedinte din toamnă cu riscul de a informa corect populaţia sau va adopta, din nou, rolul principelui salvator, chemat să scape România din ghearele inamicului financiar?

"Pentru Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu nu sunt nişte adversari atacabili direct, deoarece în clipa de faţă sunt prea mici în sondaje faţă de el. Orice atac al preşedintelui, oricât de dur, nu poate, în ultimă instanţă, decât să-i mai umfle la imagine. Pentru că ştie asta foarte bine şi pentru că, potrivit legii 2, fără adversar nu poate trăi, dl. preşedinte îşi desemnează unul pe măsură: Recesiunea", scrie Cristian Tudor Popescu, în editorialul său din Gândul.

Recesiunea, "o prostie" sau o "construcţie electorală"?

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu a agitat spiritele în tabăra social democraţilor şi în cea a liberalilor.

"Este doar o construcţie electorală pentru ca populaţia să vadă că guvernul şi preşedintele pot rezolva această problemă. Nu se pune problema neachitării salariilor şi pensiilor în octombrie" a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.

?Ar fi bine ca Băsescu să fie mai reţinut ca să nu mai dea spectcole penibile?, a declarat, luni, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

?E o manipulare. Dacă dorea o discuţie cu membrii guvernului, o făcea pentru informare?, spune fostul premier Adrian Năstase.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, luni, că în coaliţie s-a discutat "despre recesiunea lui Băsescu", aprecierea fiind că şeful statului "a zis o prostie", duminică, la Guvern, când a vorbit despre recesiune.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close