Antena 3 CNN Economic Biz News Record anual pe piaţa valutară: Euro atinge minimul faţă de moneda americană

Record anual pe piaţa valutară: Euro atinge minimul faţă de moneda americană

Record anual pe piaţa valutară: Euro atinge minimul faţă de moneda americană
Sursa foto: euro
28 Apr 2010   •   13:53

Cotaţia monedei europene faţă de dolar a scăzut din nou la minimul ultimului an, ca urmare a creşterii temerilor privind o răspândire a crizei greceşti în interiorul zonei euro. Şi marile pieţe financiare au fost cuprinse de panică după ce agenţia Standard and Poor's a redus cu mai multe trepte calificativele de ţară atât pentru Grecia, cât şi pentru Portugalia. Oficialii europeni încearcă să liniştească pieţele financiare şi spun că discuţiile cu privire la împrumutul dat Greciei avansează rapid.

Scăderea calificativelor de ţară pentru Grecia şi Portugalia a transmis o adevărată undă de şoc pe pieţele financiare. Astfel, moneda europeană a scăzut continuu faţă de dolar, atingând minimul ultimului an.

Anunţul agenţiei Standard and Poor's a întărit temerile investitorilor potrivit cărora Grecia nu îşi va putea redresa situaţia financiară, şi mai mult că această criză s-ar putea extinde şi în alte ţări europene. Iar criza s-ar putea extinde şi în alte ţări precum Portugalia, care a fost deja atinsă de criză, Spania, Italia şi Irlanda.

Imediat după reevalzare, şi rata dobânzii pe care Grecia trebuie să o ofere pentru a împrumuta bani de pe pieţele internaţionale pentru o perioadă zece ani a crescut, depăşind pragul de 11 procente, o premieră pentru o ţară din zona euro.

Asta înseamnă că datoria de stat a Greciei este considerată acum o investiţie cu grad înalt de risc. Agenţia a mai redus şi ratingul datoriilor contractate de patru mari bănci greceşti prezente şi în România.

Ministrul finanţelor elen a cerut Uniunii Europene şi FMI să deblocheze ajutorul financiar promis până la 19 mai, când Grecia trebuie să achite obligaţiuni de stat în valoare de nouă miliarde de euro.


Cotidianul economic Financial Times, care citează oficiali americani şi eleni, scrie că Fondul Monetar Internaţional ar putea acorda alte 10 miliarde de euro Greciei, în afară de cele 15 miliarde de euro deja promise.


Din pachetul total de ajutor pentru Grecia, de 45 miliarde euro, 30 miliarde euro urmau să fie acordate sub formă de împrumuturi de la state din zona euro, iar restul de 15 miliarde de la FMI.

Antena3

×
Subiecte în articol: euro dolar
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close