Antena 3 CNN Economic Biz News Rectificare bugetară: Mediul, Turismul, Educaţia şi Apărarea rămân cu bani mai puţini

Rectificare bugetară: Mediul, Turismul, Educaţia şi Apărarea rămân cu bani mai puţini

Rectificare bugetară: Mediul, Turismul, Educaţia şi Apărarea rămân cu bani mai puţini
Sursa foto: bugetul romaniei
02 Apr 2009   •   05:38

Prima rectificare bugetară din acest an va diminua alocaţiile mai multor ministere, în principal de la Mediu, Turism, Educaţie şi Apărare, subiectul fiind discutat, miercuri, de Guvern, într-o manieră "extrem de dură", .

"A fost o discuţie cu sânge pe pereţi, cu lacrimi, de aproximativ trei ore, pe tema rectificării bugetare, în care s-a tăiat în carne vie din bugetul ministerelor", au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a cerut miniştrilor să reducă cheltuielile de personal cu 5% faţă de suma aprobată iniţial pentru acest an, invocând proasta colectare a veniturilor bugetare în primele luni ale anului, au mai arătat sursele citate.

Potrivit execuţiei publicate de ministerul Finanţelor, bugetul general consolidat a înregistrat în primele două luni un deficit de 3,3 miliarde lei, respectiv 0,63% din PIB, pe fondul unor venituri totale de 25,98 miliarde lei, în scădere cu 6,8%, şi al unor cheltuieli de 29,32 miliarde lei, în creştere cu 10,1%.

Pe partea de venituri se mai observă reduceri semnificative la încasările din TVA, cu 7,6%, de la 7,21 miliarde lei la 6,66 miliarde lei, şi din impozitul pe profit, de 13,4%, de la 2,29 miliarde lei la 1,99 miliarde lei.

Bugetul pentru 2009 va fi rectificat în perioada imediat următoare, pe un deficit de 4,6% din PIB, faţă de 2% stabilit în programul iniţial, în condiţiile unei ajustări în jos a PIB estimat pentru acest an de la 579 miliarde lei la 531 miliarde lei. Ajustarea bugetului se va face prin scăderea cheltuielilor primare cu 0,85% din PIB şi majorarea veniturilor prognozate cu 0,25% din PIB.

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că Guvernul va realiza, imediat după semnarea acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional, o reducere cu 4,53 miliarde lei a cheltuielilor bugetare şi o creştere cu 1,37 miliarde lei a veniturilor estimate pentru acest an.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close