Antena 3 CNN Economic Biz News Reduceri de pensii şi salarii, degeaba. România mai are nevoie de 5,2 miliarde euro până în decembrie

Reduceri de pensii şi salarii, degeaba. România mai are nevoie de 5,2 miliarde euro până în decembrie

Reduceri de pensii şi salarii, degeaba. România mai are nevoie de 5,2 miliarde euro până în decembrie
Sursa foto: salarii
06 Iun 2010   •   23:15

România funcţionează pe datorie ţi se împrumută în fiecare secundă cu 600 de euro, scrie Gândul. Cu alte cuvinte, statul se împrumută de 52 milioane pe zi sau 7,88 miliarde, până la începutul lunii iunie.
Jurnaliştii de la Gândul scriu că, şi dacă statul reduce pensiile cu 15% şi salariile cu 25% şi ar economisi aproape două miliarde de euro în 2010, România ar mai avea nevoie de 5.2 miliarde de euro până în decembrie.
Potrivit economiştilor, suntem la un pas de a fi refuzaţi ca debitori. Nimeni nu va mai vrea să împrumute România.

Pe piaţa internă, băncile au atins un prag de expunere de 18% pe titlurile de stat, în condiţiile în care banca-mamă acceptă maxim un procent de 20%.

Per total, anul 2010 aduce României împrumuturi totale de minim 13 miliarde de euro, pentru a acoperi deficitul bugetar, cheltuielile mai mari decât veniturile şi creditele mai vechi cu unele noi.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat de la bănci 4,73 miliarde de euro, pe lângă miliardul de euro de la Comisia Europeană, 1.15 miliarde de euro de la FMI şi miliardul de euro dintr-o emisiune de eurobonduri. Vorbim de 7.88 miliarde de euro până la începutului lunii iunie, adică, în medie, 52 milioane de euro pe zi, adică 601 de euro pe secundă.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pensii salarii reduceri imprumuturi
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close