Antena 3 CNN Economic Biz News Reducerile nu sunt de ajuns: Se vor impozita, printre altele, şi bonurile de masă şi drepturile de autor

Reducerile nu sunt de ajuns: Se vor impozita, printre altele, şi bonurile de masă şi drepturile de autor

Reducerile nu sunt de ajuns: Se vor impozita, printre altele, şi bonurile de masă şi drepturile de autor
27 Mai 2010   •   09:16

România nu scapă doar cu reduceri de pensii şi salarii. E nevoie de şi mai mulţi bani la buget. Astfel că vor fi impozitate, printre altele, bonurile de masă, tichetele de vacanţă şi dobânzile obţinute din depozite bancare. Impozitele de proprietate se vor majora, iar programatorii IT nu vor mai avea nicio facilitate fiscală în cazul salariilor. În plus, drepturile de autor vor fi taxate, inclusiv în cazul celor care au carte de muncă. Ministerul de Finanţe speră să adune astfel 200 de milioane de euro în plus la buget.

Veniturile din drepturile de autor vor fi impozitate cu 16 procente. De asemenea, se vor impozita tichetele cadou, cele de creşă, de vacanţă, dar şi bonurile de masă.

Prin impozitarea tuturor tichetelor, autorităţile spun că vor face o economie la buget în valoare de 100 de milioane de euro, şi asta la doar 6 luni de la aplicare.

De asemenea, în proiectul Ministerului de Finanţe este prevăzută şi impozitarea dobânzilor la depozitele bancare, ceea ce va însemna, spun tot autorităţile, venituri la buget de 27 de milioane de lei.

Nici programatorii nu scapă de impozit, iar plăţile compensatorii vor fi şi ele taxate. În proiect este prevăzută şi taxa pe proprietate. La a doua locuinţă, impozitul va fi de 100%.

În total, după toate aceste tăieri şi impozitări, autorităţile spun că economia la bugetul de stat va fi de 200 de milioane de lei.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că drepturile de autor, convenţiile civile şi reglementările privind persoanele fizice autorizate vor fi reglementate printr-o lege specială şi taxate în mod unitar prin contribuţii sociale, inclusiv în cazul persoanelor care au carte de muncă.

Mihai Şeitan a apreciat că dreptul de autor este utilizat în prezent ca un drept salarial mascat.


MODIFICĂRI LA CODUL FISCAL

- Se vor impozita tichetele cadou, de creşă, de vacanţă şi de masă

- Se vor impozita dobânzile la depozitele la vedere/conturi curente şi la termen

- Se vor impozita veniturile celor care creează programe de calculator

- Vor fi considerate venituri impozabile şi plăţile compensatorii

- Se vor impozita veniturile din drepturi de autor

Majorarea impozitului pe clădiri în cazul persoanelor fizice care deţin mai multe locuinţe în afara celei de domiciliu:

- cu 30% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu

- cu 100% pentru cea de a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu

- cu 200% pentru cea de a treia clădire şi următoarea în afara celei de la adresa de domiciliu

Antena 3


×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close