Antena 3 CNN Economic Biz News Rezerva Federală din Dallas: Achiziţia doar de produse americane duce la concedieri

Rezerva Federală din Dallas: Achiziţia doar de produse americane duce la concedieri

Rezerva Federală din Dallas: Achiziţia doar de produse americane duce la concedieri
Sursa foto: santier constructii
04 Feb 2009   •   01:18

Preşedintele Rezervei Federale din Dallas, Richard Fisher, a lansat avertismente împotriva sloganurilor care îndeamnă la achiziţia produselor americane într-o eventuală lege de stimulare fiscală, apreciind că ar putea duce la protecţionism comercial devastator.
?O să fiu direct. Protecţionismul este heroina economiei. Provoacă dependenţă şi duce la moarte economică?, a declarat Fisher, citat de Reuters.
Preşedintele SUA, Barack Obama, încearcă să promoveze un plan de stimulare de 825 miliarde de dolari pentru a pune capăt recesiunii economice. Legislativul american dezbate regulile pentru ca banii să fie cheltuiţi doar pe produse realizate în SUA, deşi Casa Albă a avertizat că va revizui orice prevedere de acest gen.
?Nu ne putem permite să mergem pe acest drum şi sper că senatorii, democraţi şi republicani, vor fi atenţi la acest aspect. Misiunea noastră este de a menţine stabilitatea preţurilor în timp ce susţinem creşterea economică şi a locurilor de muncă din SUA. Este o balanţă foarte dificilă, dar se poate face printr-o politică fiscală?, spun Gary Hufbauer şi Jeffrey Schott, de la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională.
De altfel, prevederile de "Buy American" dezbătute de Congresul SUA ca parte a unui imens plan de stimulare economică ar putea crea doar 1000 de locuri în industria metalurgică, de exemplu, dar s-ar ajunge la concedierea a alţi 65.000 de angajaţi în alte sectoare.
?Impactul negativ pe piaţa muncii ale planului de a se cumpăra doar produse americane ar putea cântări mai mult decât efectul pozitiv?, au avertizat Hufbauer şi Schott-
Studiul acestora vine pe fondul dezbaterilor din Senatul american pe marginea planului de stimulare economică ce se apropie de 900 de miliarde de dolari, ce ar urma să permită a fi folosite doar oţel sau alte produse ?made in USA? în proiectele publice finanţate de acest act.
Prevederile acestuia au stârnit îngrijorarea partenerilor economici.
Guvernele statelor UE şi Canada au trimis scrisori congresului cerând ca prevederile să fie avandonate.
Un studiu mai vechi al patronatelor din industria metalurgică aprecia că prevederile ar putea crea 77.000 locuri de muncă. Pe de altă parte specialiştii de la Peterson consideră că creşterea locurilor de muncă va fi de doar 1000 locuri de muncă în industria oţelului, iar per total s-ar ajunge la circa 9000, faţă de un total al forţei de muncă din SUA de 140 milioane persoane.
De asemenea, analiştii spun că SUA ar putea pierde locuri de muncă dacă statele partenere decid să oprească achiziţiile de produse americane. Ei estimau că SUA are un venit de circa 104 miliarde dolari din exporturile pentru lucrări publice din alte state.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close