Antena 3 CNN Economic Biz News România a "achitat" 50 mld. euro ţărilor bogate. Este nota de plată pentru românii care au emigrat

România a "achitat" 50 mld. euro ţărilor bogate. Este nota de plată pentru românii care au emigrat

România a "achitat" 50 mld. euro ţărilor bogate. Este nota de plată pentru românii care au emigrat
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    23 Mai 2012   •   12:41

Mai mult de 3,5 milioane de români au plecat din ţară în ultimele patru decenii, România pierzând astfel 40-50 miliarde euro, bani cheltuiţi cu aceştia până la vârsta de angajare, a declarat Dragoş Roşca, şeful fondului de investiţii Gemisa.

"România a pierdut 3,5 milioane de persoane în ultimii patruzeci de ani, într-o nepăsare totală a autorităţilor, fie că a fost vorba de Ceauşescu, fie de conducerile de după 1989. Am pierdut cetăţeni etnici germani, evrei, am pierdut doctori, ingineri, artişti. Aceştia erau oameni tineri, care aveau capacitate demografică şi care au plecat să îmbogăţească nişte ţări deja bogate", a spus Roşca, potrivit Mediafax.

Reprezentantul Gemisa Investments a spus că în perioada amintită România a pierdut 40-50 de miliarde de euro.

"Pentru fiecare om statul cheltuie până în momentul în care ajunge la vârsta de angajare circa 10.000 de euro în cazul în care acesta are studii medii, pe educaţie, transport, servicii sociale etc, şi 20.000 de euro pentru o persoană cu studii superioare. România a pierdut astfel în 40 de ani 40-50 de miliarde de euro, în favoarea Italiei, Germaniei, Spaniei, Canadei, Americii, ţări bogate toate. Ne chinuim să atragem bani de la UE, dar pierdem miliarde prin plecarea românilor în străinătate. Problema este că noi, ca mediu de afaceri, nu suntem în stare să influenţăm Guvernul să ia măsuri să limiteze acest fenomen", a adăugat Roşca.




×
Subiecte în articol: emigranti romani România bani angajare
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close