România a avut un deficit bugetar de 2,5% din PIB, în 2012, uşor peste nivelul convenit cu FMI

de A.M.P    |    25 Ian 2013   •   17:47
România a avut un deficit bugetar de 2,5% din PIB, în 2012, uşor peste nivelul convenit cu FMI Foto: radio-resita.ro

Bugetul general consolidat a înregistrat anul trecut un deficit de 14,8 miliarde lei, respectiv 2,52% din PIB, uşor peste ţintele stabilite cu Fondul Monetar Internaţional, de 14,66 miliarde lei şi 2,4% din PIB, Finanţele arătând că la nivel relativ diferenţa a provenit din revizuirea PIB.

"Procesul de consolidare fiscală a continuat în anul 2012, deficitul bugetar diminuându-se cu peste 40% faţă de 2011, de la 4,3% din PIB la 2,5%. Au fost înregistrate influenţe negative suplimentare asupra deficitului bugetar din cauza blocării temporare a rambursărilor fondurilor europene ca urmare a deficienţelor constatate în anii anteriori (0,2% din PIB) şi din cauza revizuirii descrescătoare a PIB-ului nominal (0,1% din PIB)", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) transmis Mediafax.
   
Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat pe anul 2012 s-a încheiat cu un deficit de 14,8 miliarde lei faţă de 23,9 miliarde lei realizat în anul precedent.
   
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 193,1 miliarde lei, reprezentând 33,0% din PIB, au fost cu 6,2% mai mari faţă de anul precedent în termeni nominali şi cu 0,3 puncte procentuale ca pondere în PIB.
   
Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 8,9% faţă de anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la impozit pe venit (+9,9%), taxa pe valoarea adăugată (+5,4%), accize (+6,0%), impozit pe profit (+5,3%).
   
Veniturile din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, semnificativ datorită colectării, începând cu anul 2012, a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, conform OUG nr. 77/2011.
   
Comparativ cu anul anterior, veniturile nefiscale au crescut la bugetul de stat cu 6,7% şi la bugetele locale cu 10%,  dar pe ansamblul bugetului general consolidat s-au diminuat cu 1,3%, ca urmare a scăderii cu 5,4% faţă de anul precedent a încasărilor instituţiilor autofinanţate.
   
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate cu 2,1 %.
   
Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 50,6 miliarde lei, în creştere cu 2,0% faţă de anul precedent.
   
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse  publice au fost de 8,0 miliarde lei, în creştere cu 30,6% faţă de anul precedent.
   
Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 207,9 miliarde lei, reprezentând 35,5% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 1,0% faţă de anul precedent, dar ca pondere în PIB s-au redus cu 1,5 puncte procentuale. S-au înregistrat creşteri faţă de anul 2011, în principal, la proiectele finanţate din fonduri UE cu 22,5%, dobânzi cu 20,6%, bunuri şi servicii cu 8,4%.
   
Cheltuielile cu
bunuri şi servicii au crescut la administraţiile locale, precum şi la fondul naţional de sănătate ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente.
   
Cheltuielile de personal
au crescut cu 6,2%, faţă de anul precedent, creşterea înregistrându-se, în principal, datorită revenirii cu 8% a salariilor personalului bugetar începând cu luna iulie 2012 şi a acordării unor drepturi salariale în urma unor hotărâri judecătoreşti. Cheltuielile de personal au însumat 7% din PIB.
   
Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 35,5 miliarde lei (6,1% din PIB).
   

Parteneri
x close