Antena 3 CNN Economic Biz News România a înregistrat în ianuarie cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană

România a înregistrat în ianuarie cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană

România a înregistrat în ianuarie cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană
Sursa foto: inflatie
26 Feb 2010   •   13:23

România a înregistrat în ianuarie cea mai mare creştere a preţurilor de consum din Uniunea Europeană (UE), de 1,7%, faţă de decembrie 2009, indicatorul pentru întregul bloc comunitar scăzând cu 0,5%, potrivit datelor Eurostat citate de Mediafax

Dintre statele UE, 16 au raportat diminuarea preţurilor de consum în ianuarie, comparativ cu luna decembrie. Cele mai mari creşteri, mai puţin România, au avut Ungaria (1,5%), şi Lituania şi Cehia (1,2%). Italia (-1,5%), Belgia şi Cipru (-1,4%) şi Spania (-1,1%) au înregistrat cele mai accentuate scăderi.

Referitor la creşterea ratei anuale a inflaţiei din ianuarie, Româia se clasează pe locul doi în UE, cu un ritm de 5,2%, inferior doar celui din Ungaria, de 6,2%. Media blocului comunitar e de 1,7%.

În zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii din Uniune, preţurile de consum au scăzut în ianuarie, comparativ cu decembrie, cu 0,8%. În ritm anual, inflaţia a urcat cu 1%.

Potrivit INS, inflaţia lunară s-a apreciat de la 0,3% în decembrie 2009 la 1,68% în luna ianuarie, cel mai ridicat nivel înregistrat după aprilie 2005, din cauza majorării preţurilor la tutun, ţigări, combustibili şi energie electrică.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: România inflatie
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close