Antena 3 CNN Economic Biz News România a ratat oficial ultima şansă de a primi tranşa de împrumut de la FMI în 2009

România a ratat oficial ultima şansă de a primi tranşa de împrumut de la FMI în 2009

România a ratat oficial ultima şansă de a primi tranşa de împrumut de la FMI în 2009
Sursa foto: Bani
11 Dec 2009   •   10:26

Statul a ratat oficial ultimul tren FMI pentru acest an. Termenul până la care România era obligată să adopte bugetul de stat pe 2010 a expirat joi, aşa că cele 1,5 miliarde de euro din împrumutul acordat de Fondul Monetar nu vor mai ajunge în ţară.

Aşteptările în legătură cu tranşa de împrumut de la FMI s-au adeverit. Şansa de a primi cele 1,5 miliarde euro de la Fond a fost oficial ratată. Nerespectarea condiţiilor stabilite cu Fondul Monetar Internaţional a dus la suspendarea oficială a acordul de împrumut cu instituţia internaţională.

Adoptarea legii bugetului de stat pe anul 2010, le-ar fi permis oficialilor FMI să propună acordarea tranşei de împrumut pe decembrie. Propunerea ar fi urmat să fie făcută la începutul săptămânii viitoare, de responsabilii Fondului pentru România într-o întâlnire cu şefii instituţiei, notează România liberă.

Ţara noastră se vede, astfel, obligată să supravieţuiască fără cele aproximativ 1,5 miliarde euro de la FMI pâna în luna martie 2010, când este programată cea ce-a patra tranşă de împrumut. Până atunci, statul se va împrumuta mult mai scump şi pe termen scurt de pe piaţa bancară internă.

În prezent, Romania se împrumută lunar cu sume ce depăşesc un miliard de euro, pentru a putea ţine în funcţiune aparatul bugetar, dar şi pensiile şi salariile.

Până la sfârşitul anului, România mai are de îndeplinit alte câteva obiective asumate în acordul cu FMI, cum ar fi adoptarea unui sistem unitar de pensii şi a legii privind răspunderea fiscală.

Antena 3

×
Subiecte în articol: imprumut FMI
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close