Antena 3 CNN Economic Biz News România ar putea cădea victimă crizei care devastează Grecia

România ar putea cădea victimă crizei care devastează Grecia

România ar putea cădea victimă crizei care devastează Grecia
Sursa foto: proteste
13 Mar 2010   •   11:07

România şi Bulgaria ar putea fi ţările est-europene cele mai afectate de criza din Grecia. Este concluzia unei analize a agenţiei de ştiri Reuters. Potrivit specialiştilor britanici, criza prin care trec autorităţile elene ar putea fi o nouă piedică în calea revenirii economice din România şi Bulgaria.

Analiza publicată de agenţia de ştiri Reuters arată că momentul critic prin care trece Grecia ar putea avea efecte negative şi asupra investiţiilor din alte state est-europene. În acest caz, cele mai afectate ţări din regiune ar fi România şi Bulgaria care oricum încearcă să îşi revină după criza financiară mondială.

Reuters aminteşte că Grecia a fost, dupa căderea comunismului un investitor major în zona sud-est europeană. În plus, operaţiunile băncilor elene sunt concentrate în special în Romania şi Bulgaria.

În prezent, aproximativ 12 la sută din sistemul bancar românesc este controlat de băncile elene. Iar în ceea ce priveşte Bulgaria, o treime din sistemul bancar este deţinut de instituţii de credit din Grecia.

Băncile elene au însă operaţiuni de amploare mai mică în ţările din nord-vestul regiunii, precum Polonia, Ungaria sau Cehia.

Specialiştii Reuters subliniază însă că problemele de până acum ale Greciei au avut un impact limitat in statele din jur, iar amploarea unei eventuale influenţe negative rămâne deocamdată neclară.

Şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a avertizat asupra posibilului impact negativ al crizei greceşti asupra sistemelor bancare si economiilor din regiune. Specialiştii BERD cred că, în ceea ce priveşte ţările din regiune simpla proximitate cu un stat lovit de criză poate reprezenta o problemă pentru investitori.

Datoria publică a Greciei a ajuns la 300 miliarde de euro, cu mult peste Produsul Intern Brut, estimat la 250 miliarde de euro pe an. Pentru a face faţă situaţiei, Guvernul de la Atena trebuie să împrumute 53 de miliarde de euro în acest an, din care cel puţin 20 de miliarde de euro până la sfârşitul lunii mai. Măsurile de austeritate ale Guvernului elen a determinat, în ultima perioadă, proteste ample ale populaţiei.

Antena 3




×
Subiecte în articol: criza România Bulgaria banci Reuters euro credit
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close