Antena 3 CNN Economic Biz News România are cele mai ieftine alimente din Uniunea Europeană

România are cele mai ieftine alimente din Uniunea Europeană

România are cele mai ieftine alimente din Uniunea Europeană
Sursa foto: Foto: Intact Images
29 Iun 2011   •   16:54

Plătim la fel de mult ca europenii pentru haine, electronice şi maşini. În schimb, mâncăm mai ieftin. Doar bulgarii plătesc mai puţin ca noi. Cel puţin aşa reiese din datele Institutului de Statistică european.

Pentru produsele şi serviciile de consum, românii plătesc doar 59% din media UE. Preţurile la băuturi alcoolice şi tutun din România reprezintă 64% din media europeană, în timp ce preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice reprezintă 67% din această medie.

România are astfel cele mai ieftine alimente din UE cu excepţia Bulgariei, unde preţurile acestei categorii de produse reprezintă 66% din media europeană. Totodată, România şi Bulgaria împart ultima poziţie în privinţa alcoolului şi tutunului, cu cele mai reduse preţuri din UE. Situaţia se menţine şi în cazul meselor la restaurant şi cazării la hotel, aceste servicii fiind cele mai ieftine în România şi Bulgaria.

În cazul hainelor, electronicelor şi mijloacelor de transport personal, majoritatea ţărilor din UE sunt aproape de media comunitară. Preţurile articolelor vestimentare din România reprezintă 94% din media UE, în timp ce electronicele şi electrocasnicele pot fi cumpărate la un nivel echivalent cu 96% din media UE. Maşinile costă 88% faţă de media UE, nivel ceva mai scăzut datorită vânzărilor consistente din producţia autohtonă.

Numai bulgarii plătesc, per total, mai puţin decât românii. Indicele Bulgariei este de 51% din media UE. În Polonia şi Lituania, media este de 63%, iar în Ungaria de 65%. Cele mai mari preţuri sunt în Danemarca (143% din media UE), urmată de Finlanda. Doar preţurile din Marea Britanie se confundă cu media UE.

 

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close