Antena 3 CNN Economic Biz News România, fruntaşă la birocraţie: Taxele se plătesc de 113 ori, în 222 de ore

România, fruntaşă la birocraţie: Taxele se plătesc de 113 ori, în 222 de ore

România, fruntaşă la birocraţie: Taxele se plătesc de 113 ori, în 222 de ore
Sursa foto: Foto: Intact Images
24 Noi 2010   •   15:29

România a coborât pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa uşurinţei prin care o companie plăteşte taxele către stat. Potrivit unui raport anual al PricewaterhouseCoopers, ţara noastră a ajuns de pe locul 149 pe 151, din 183 de state incluse în acest studiu. În timp ce la noi situaţia s-a înrăutăţit anul acesta, vecinii bulgari sau unguri şi-au reformat sistemul fiscal şi au urcat în clasament.

Un contabil munceşte 222 de ore pe an pentru a plăti taxele şi impozitele datorate de o singură societate comercială. 120 de ore durează calculul taxelor şi impozitelor, 76 de ore pregătirea şi depunerea actelor şi 26 de ore plata efectivă. O firmă are nevoie de 42 de ore pentru a-şi achita taxa pe profit, 120 de ore pentru contribuţiile sociale şi 60 de ore pentru taxa pe valoare adăugată.

"Cea mai mare problemă pentru România este cea a numărului mare de plăţi care trebuie făcute de o companie. În fiecare lună trebuie să faci cel puţin 8-9 plăţi", susţine Peter de Ruiter, liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al PricewaterhouseCoopers.

În România există 17 taxe şi impozite mari. Media europeană este de 11, iar cea globală de 9. Pentru cele 17 dări româneşti este nevoie de 113 plăţi, în timp ce media europeană este de 17.

Finanţele promit că vor introduce un sistem electronic unic de depunere a documentelor şi plată a taxelor şi impozitelor.

×
Subiecte în articol: taxe achitare companii clasament
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close