Antena 3 CNN Economic Biz News România, în topul primelor trei ţări cu cele mai mici preţuri din UE în 2011

România, în topul primelor trei ţări cu cele mai mici preţuri din UE în 2011

România, în topul primelor trei ţări cu cele mai mici preţuri din UE în 2011
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    23 Iun 2012   •   17:54

România şi Polonia au înregistrat, în 2011, cele mai scăzute preţuri la bunuri de consum şi servicii din Uniunea Europeană (60% din media UE), în timp ce Danemarca a avut cele mai mari preţuri din UE (142% din media în UE), conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Pe categorii, în cazul produselor alimentare şi băuturilor non-alcoolice, cele mai mici preţuri au fost înregistrate în Bulgaria (67% din media în UE), urmată îndeaproape de România (68% din media în UE), la polul opus fiind Danemarca (136%), potrivit Agerpres.

Ungaria, Bulgaria şi România au cele mai mici preţuri (63, 64 şi, respectiv 66% din media în UE) şi la băuturi alcoolice şi tutun, cele mai mari preţuri fiind înregistrate în Irlanda (163%).

Eurostat precizează că această variaţie mare de preţuri se datorează în principal diferenţelor în care sunt taxate aceste produse în rândul statelor membre.

La articolele de îmbrăcăminte se înregistrează variaţii mici de preţ, cele mai ieftine fiind înregistrate în Bulgaria (75% din media în UE), iar cele mai scumpe în Suedia (133%).

În România, preţurile la articolele de îmbrăcăminte sunt aproape de media din UE (93%), mai mari decât cele înregistrate în Spania (88%).

Echipamentele electronice sunt o altă categorie de produse la care se înregistrează variaţii mici de preţ în rândul statelor membre, de la 89% din medie în cazul Poloniei la 125% în cazul Maltei. Din nou, în România preţurile sunt aproape de media din UE (105%).

La restaurante şi hoteluri, variaţiile de preţ sunt mai semnificative, de la 45% din media în UE în Bulgaria şi 50% în România până la 154% din media în UE în Danemarca.


×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close