Antena 3 CNN Economic Biz News România, încă în recesiune. PIB-ul a scăzut în ultimul trimestru cu 1,5%

România, încă în recesiune. PIB-ul a scăzut în ultimul trimestru cu 1,5%

România, încă în recesiune. PIB-ul a scăzut în ultimul trimestru cu 1,5%
12 Feb 2010   •   10:20

Produsul Intern Brut al României a scăzut în trimestrul partru al anului trecut cu 1,5 procente faţă de trimestrul al treilea, declinul pe tot anul 2009 fiind de 7,2 %. România nu a ieşit aşadar din recesiune.

PIB-ul a înregistrat o scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut de 6,6%

Rata inflaţiei a crescut şi ea in ianuare, ajungând la cel mai înalt nivel din aprilie 2005. Astfel, nivelul inflaţiei lunare a crescut de la 0,3% în luna decembrie la 1,68 în prima lună a anului 2010.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, PIB-ul a înregistrat o scădere de 6,6%.
Ieşirea din recesiune nu are o definiţie economică general acceptată, dar la nivel internaţional se spune că o economie a ieşit din recesiune atunci când înregistrează primul trimestru de creştere, după mai multe intervale de scădere. La fel se afirmă că o economie a intrat în recesiune dacă PIB-ul a înregistrat două trimestre consecutive de scădere, faţă de trimestrul anterior.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, România a înregistrat în 2008 o creştere economică de 7,1%, mai mare decât avansul de 6% calculat în 2007.

Economia României a intrat în recesiune în al treilea trimestru din 2008, când Produslui Intern Brut a început să scadă în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru până acum.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PIB inflatie recesiune
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close