Antena 3 CNN Economic Biz News România nu iese din criză. Scădere de 0,3% în primul trimestru din 2010

România nu iese din criză. Scădere de 0,3% în primul trimestru din 2010

România nu iese din criză. Scădere de 0,3% în primul trimestru din 2010
Sursa foto: scadere economica
12 Mai 2010   •   18:15

România este departe de ieşirea din criză. În primele trei luni ale anului, economia a scăzut cu 0,3%. Multe ţări europene ne-au luat-o înainte. Ungaria, de exemplu, a reuşit şase luni consecutive de creştere economică.

În primele trei luni ale acestui an, ţara noastră a avut a patra scădere economică din Uniunea Europeană. România a înregistrat un minus de 0,3% din produsul intern brut, în timp ce economia Uniunii Europene a câştigat jumătate de procent.


SCĂDERE ECONOMICĂ
TRIMESTRUL I 2010


1. LITUANIA - 4,1%
2. ESTONIA - 2,3%
3. GRECIA - 0,8%
4. ROMÂNIA - 0,3%

Dacă Lituania este codaşa, Portugalia este premianta uniunii. În primul trimestru al acestui an, economia lusitană a crescut cu 1%, devansând Ungaria şi Slovacia.


CREŞTERE ECONOMICĂ
TRIMESTRUL I 2010


1. PORTUGALIA - 1%
2. UNGARIA - 0,9
3. SLOVACIA - 0,8%
4. ITALIA - 0,5%

Faţă de anul trecut, cifrele sunt şi mai mici. Produsul intern brut al României în primul trimestru a fost cu 2,5% mai mic decât în 2009. Iar perspectiva este tot negativă. Evaluarea făcută în timpul vizitei delegaţiei FMI a şters cu buretele prognozele care vorbeau de o ieşire din criză până la sfârşitul anului. Iar Comisia Europeană ne-a anunţat că România nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre criteriile pentru aderarea la zona euro, adică stabilitatea preţurilor şi a cursului de schimb sau covergenţa dobânzilor pe termen lung.

Antena 3


×
Subiecte în articol: scadere economica PIB economie
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close