Antena 3 CNN Economic Biz News România ocupă penultimul loc în Europa la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor

România ocupă penultimul loc în Europa la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor

România ocupă penultimul loc în Europa la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor
16 Dec 2010   •   11:08

Un sondaj realizat la nivel european indică faptul că nivelul de trai al românilor este în scădere, puterea de cumpărare la fel, iar numărul şomerilor creşte de la o lună la alta. Eurostat plasează România pe ultimele locuri în privinţa produsului intern brut pe cap de locuitor.

România se află pe penultimul loc în Europa, în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, cu doar 46% din media Uniunii Europene.

Procentul este în scădere cu 1%, faţă de anul 2008. Mai jos decât noi sunt doar bulgarii, cu 44%. Iar de vină pentru acest lucru nu este doar criza financiară, pentru că în alte state din Europa Centrală şi de Est standardul puterii de cumpărare s-a îmbunătăţit.

Financiarul scrie că 12 state din Uniune au înregistrat o scădere a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, şase au stagnat, în timp ce alte nouă au avut o creştere la acest capitol. Cel mai bine stau lucrurile în Luxemburg, unde standardul puterii de cumpărare este de 271% faţă de media europeană, şi în Olanda, cu 31%.

România se află într-un top trei negativ şi la şomaj. Un alt studiu Eurostat arată că numărul persoanelor angajate s-a redus cu 4,3%, dublu faţă de trimestrul 2.

Doar Lituania şi Bulgaria au avut reduceri mai drastice: 5,1 şi 5%. Datele europene sunt susţinute şi de un sondaj al institutului Naţional de Statistică. Acesta arată că de la începutul lui 2009, numărul total al salariaţilor a scăzut cu aproape 650.000 de persoane.

×
Subiecte în articol: romani PIB produs intern brut sondaj Eurostat
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close