Antena 3 CNN Economic Biz News România pierde 22 milioane de euro de la Comisia Europeană dacă nu se conformează normelor de mediu

România pierde 22 milioane de euro de la Comisia Europeană dacă nu se conformează normelor de mediu

România pierde 22 milioane de euro de la Comisia Europeană dacă nu se conformează normelor de mediu
Sursa foto: romania
18 Mar 2010   •   15:42

22 de milioane de euro în minus de la Bruxelles şi declanşarea procedurii de infrigement de către Comsia Europeană. Sunt sancţiunile pe care riscă să le primească ţara noastră în cazul în care nu se va conforma normelor comunitare de mediu şi nu va clarifica neregulile sesizate în cazul contractului de modernizare a complexului energetic de la Craiova.

Afacerile autohtone mai mult sau mai puţin legale din Energie au intrat recent în vizorul Oficiului European de Luptă Antifraudă. Ancheta oficialilor europeni vizează posibilele nereguli săvârşite în procesul de licitaţie pentru atribuirea unui contract menit să asigure modernizarea instalaţiei de desulfurare a complexului de la Craiova, ce valorează nu mai puţin de 22 miliarde de euro, bani europeni nerambursabili.

Totul a început în iunie 2009, când contractul a fost atribuit consorţiului Idreco - Insigma - Romelectro, în urma unei contestaţiii, deşi licitaţia fusese câştigată iniţial de filiala italiană a grupului Alstom Power.

Francezii au contestat, la rândul lor, în instanţă, decizia Comisiei de Soluţionare a Contestaţiilor. Pe lângă procesul de atribuire a contractului, suspect este şi modul în care s-a făcut transferul de la stat la privat.

La momentul demarării licitaţiei, în iunie 2009, directorul general al complexului energetic era Corneliu Ditescu. Câteva luni mai târziu acesta s-a angajat la Romelectro, adică una dintre companiile care au participat la licitaţie.

În procesul care este pe rol la Tribunalul Cluj a intervenit si Ministerul Economiei, care a cerut instanţei să respingă acţiunea francezilor de la Alstom Power Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru mâine, 19 martie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: mediu Comisia Europeana
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close