Antena 3 CNN Economic Biz News România se îndreaptă spre un nou val de recesiune. Creşterea economică va fi sub nivelul prognozat de FMI

România se îndreaptă spre un nou val de recesiune. Creşterea economică va fi sub nivelul prognozat de FMI

România se îndreaptă spre un nou val de recesiune. Creşterea economică va fi sub nivelul prognozat de FMI
Sursa foto: Foto: The Guardian
de O.P.    |    15 Mai 2012   •   05:46

Economia a intrat în recesiune tehnică, întrucât datele pe primul trimestru privind PIB vor indica a doua scădere succesivă faţă de trimestrul anterior, anticipează analiştii economici, ale căror estimări plasează creşterea economică din acest an în jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.

Opiniile analiştilor converg spre o scădere a PIB ajustat sezonier în primul trimestru comparativ cu trimestrul precedent, estimările fiind de -0,2 -0,3%. Întrucât şi în trimestru IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustată sezonier faţă de perioada iulie-septembrie, economia va fi considerată în recesiune tehnică, situaţie care reflectă două trimestre consecutive de scădere faţă de trimestrul anterior. În acelaşi timp, însă, analişti văd un PIB în urcare faţă de trimestrul I de anul trecut, estimările variind între 1 şi 1,4%.

"Creşterea prognozată de noi pe T1 este 1,4% faţă de T1 2011. Pe date ajustate sezonier, anticipăm o contracţie mai mică de 0,3% a PIB în T1 2012 faţă de T4 2011. Dacă excludem din calcul agricultura, dinamica PIB în T1 2012 faţă de T4 2011 ar putea fi pozitivă. În T1 2012, producţia industrială a fost mai slabă decât am anticipat din cauza vremii nefavorabile din februarie şi a cererii mai slabe din zona euro. Grupul UniCredit anticipa stagnarea economiei zonei euro în T1 2012. Cererea internă a fost motorul creşterii economice în T1 2012, vânzările cu amănuntul peste aşteptări compensând contribuţia negativă a industriei. În acelaşi timp, investiţiile în infrastructură au ajutat sectorul construcţiilor să crească, în ciuda scăderii activitităţii în construcţiile de clădiri", a declarat economistul-şef al UniCredit Ţiriac, Dan Bucşa.

"În termeni anuali, însă, ne asteptam la o creştere de circa 1%, în scădere de la 1,9% în T4 2011, ca urmare a deteriorării activităţii economice pe toate sectoarele. Condiţiile meteo extreme, precum şi deteriorarea cererii externe au fost principalii factori negativi", a adăugat economistul RBS Cătălina Molnar.

Intrarea în recesiune tehnică este anticipată şi de analiştii BCR, a căror estimare pentru PIB-ul din primul trimestru este de -0.2% (date ajustate sezonier) şi +1.3% anualizat.




×
Subiecte în articol: recesiune crestere economica
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close